Misak'ı Milli hayali nasıl gerçekçi oldu?

Büyük güçlerin geçen iki yüzyılda uyguladığı ‘böl ve yönet’ stratejisi kolaydı. Taraflar arasındaki husumet ve uzlaşmazlıklardan yararlanarak gerilim ortamı üretiliyor, her aktörle...

Büyük güçlerin geçen iki yüzyılda uyguladığı ‘böl ve yönet’ stratejisi kolaydı. Taraflar arasındaki husumet ve uzlaşmazlıklardan yararlanarak gerilim ortamı üretiliyor, her aktörle ayrı ilişki kuruluyor ve adım adım aralarında kopuş sağlanıyordu. Küresel çok kutuplu dünyada ise, sizden coğrafi ve kültürel olarak uzak bölgelerde bu strateji artık rakiplere yarıyor. ‘Birleştir ve yönet’ anlayışına geçmek gerek ama bu da çok daha ciddi emek ve bilgi istiyor. Oysa dış politika alemi böyle bir zihniyete alışık değil… Üstelik size ‘uzak’ olan o bölgeleri kendi çeşitlilikleri ve iç dengeleri içinde hakkıyla anlamanız da zor.

***

Ortadoğu’da ABD’nin durumu bu… Buna risk almak istememeyi de ekleyelim. Sonuç Ortadoğu’da en fazla söz sahibi olması gerektiği varsayılan bu gücün işlevini yerine getirememesi ve böylece bir ‘boşluk’ yaratmasıdır. Söz konusu boşluk ise, ahlaki kriterlere önem vermeyen ve yayılmacı bir tutum izleyen Rusya ve İran tarafından dolduruluyor.

Bu tablo Türkiye için bir açmazı ifade etmekte. İdeal durum ABD’nin kendi işini doğru yapabilmesiydi ama yapamıyor. Öte yandan Rusya ve İran ile gerçek işbirliği hayalleri kurmak sadece kendimizi aldatmak olur. Ancak Türkiye’nin kenara çekilip beklemek, olanı seyretmek gibi bir lüksü de yok. Ortadoğu’nun nasıl şekilleneceği Türkiye’nin belki bütün bir yüzyıl hangi sorunlarla ve avantajlarla yaşayacağını belirleyecek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şu malum ‘bilge kral’ meselesi 24 Haziran 2018 | 5.330 Okunma Yeni bir nefes için… 22 Haziran 2018 | 2.662 Okunma Halledilemeyen bir travma olarak... 21 Haziran 2018 | 1.451 Okunma Büyüme fetişi 19 Haziran 2018 | 1.278 Okunma Dönüşü gözükmeyen yolda… 17 Haziran 2018 | 6.188 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar