Can Yücel

Bir önceki Pazar günü ölüm yıldönümü olan büyük usta Can Yücel’in yaşamını anlatayım da, onu bir kez daha sevgi ve saygıyla anmış olalım.  Hasan Ali Yücel ile Refika...

Bir önceki Pazar günü ölüm yıldönümü olan büyük usta Can Yücel’in yaşamını anlatayım da, onu bir kez daha sevgi ve saygıyla anmış olalım. 
Hasan Ali Yücel ile Refika Hanım’ın ikiz çocuklarından biri olarak, 21 Ağustos 1926 günü dünyaya gelir. İkizi kızdır ve adı Canan’dır. Daha sonra Gülümser adında bir kardeşleri daha olur. Can, babasına büyük bir tutkuyla bağlıdır.  Ancak ikiz kardeşiyle sürekli kavga ettiğinden üçüncü sınıftan itibaren yatılı okula gönderilir. Daha on yaşından itibaren, babaannesinden öğrendiklerinin etkisiyle şiir yazmaya başlar. 
Babasının Milli Eğitim Bakanı olması nedeniyle Ankara’ya taşınmışlardır. 1941’de Ankara Erkek Lisesi’ne girer, burada Nazım’ı ve Dünya Edebiyatı’nı tanır. Liseyi bitirdikten sonra da Ankara Üniversitesi DTCF Klasik Filoloji Bölümü’ne devam eder.  
1946 yılında, çok partili düzene geçişle birlikte sol kanattaki sanatçı ve politikacılarla yakınlaşır. Bütün bunlardan haberdar olan Hasan Bey, onu İngiltere’ye Cambridge Üniversitesi’ne yollar. Cambridge’deki eğitimi esnasında sınıf arkadaşlarının kendisinden çok daha ileride olduklarını görür ve bu yüzden bir süre sonra Linkfield’e geçer. Burada Bülent Ecevit ve eşi Rahşan Hanım’la beraber yaşar.  Londra’da tarih öğrenmek için de “Courtauld Institute of Art”a gider. Aldığı öğrenci bursu yetersiz kaldığında incik boncuk satar, bazen de sırtına bir reklam panosu takıp sokaklarda dolaşır... Yaşantısından memnundur, lakin babası onu Türkiye’ye çağırmaktadır. Böylece üniversite eğitimi bir diploma alamadan sona erer.
Askerliğini 1953&rsqu...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yıldız Kenter ile Şükran Güngör’ün aşkı 16 Ekim 2018 | 2.808 Okunma Yıldız Kenter ile Şükran Güngör’ün aşkı 16 Ekim 2018 | 20 Okunma Suyla yolculuk 232 - Cahide Sonku 09 Ekim 2018 | 2.191 Okunma İhsan Raif 02 Ekim 2018 | 2.114 Okunma S. Pınar ile A. Jale Aşkı 25 Eylül 2018 | 127 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar