Simone de Beauvoir

Bugün kadın hak ve özgürlüklerinin yılmaz savaşçısı, romanları, politika yazıları ve davranışlarıyla 20. yy dünyasına damgasını vurmuş aydınlardan birini, varoluşçu Simone de...

Bugün kadın hak ve özgürlüklerinin yılmaz savaşçısı, romanları, politika yazıları ve davranışlarıyla 20. yy dünyasına damgasını vurmuş aydınlardan birini, varoluşçu Simone de Beauvoir’i anlatacağım sizlere.

Simone, hukukçu bir baba ve zengin, koyu Katolik bir annenin kızı olarak 9 Ocak 1908’de Paris’te dünyaya gelir. Önce bir Katolik okulunda matematik, sonra Sainte-Marie enstitüsünde dil ve edebiyat, ardından da Sorbonne’da felsefe okur. Okullarını büyük bir başarıyla tamamlayıp Fransa’nın en genç kadın felsefe öğretmeni olur. Bir süre okullarda öğretmenlik yapan Simone sonunda Paris’e yerleşip, kendini düşünmeye, tartışmaya ve yazmaya odaklar.

Henüz 21 yaşındayken, kendi gibi varoluşçu Jean Paul Sartre ile tanışır. İlk karşılaşmalarının üzerinden birkaç ay bile geçmeden ayrılmaz bir ikili olurlar. Yaşam boyu süren bu aşk, tutkunun, cinselliğin paylaşıldığı bir ilişkiye ve sarsılmaz bir zihni beraberliğe dönüşerek efsane olur. Birbirlerini tamamen özgür bırakırlar, hayatlarına başka kadın ve erkekler de girer, ama asla birbirlerinden kopmazlar.

Simone kendisini feminist olarak sınıflandırmamıştır. Ama hayatı boyunca da özgürlüğünden ödün vermemiştir. Sartre dışında hayatına giren erkeklerden en çok iz bırakanı, bir Amerika seyahati sırasında tanıştığı yazar Nelson Algren’dir. Nelson’un Paris’e gelmek istemeyişi, Simone’un da Sartre’dan kopmayı göze alamaması bu tutkulu aşkın sonunu getirir ve Nelson onu terk eder.

1980 yılında Sartre öldükten sonra onun da sağlık durumu kötüleşmeye başlar. O da Sartre gibi uzun çalışma saatlerinde uyanık kalabilmek uğruna uyarıcı ilaçlar kullanmış, vücudunu yıpratmıştır. Sartre’ın anısına yazdığı Veda (1981) son eseri olur. Sartre’ın ölümünden tam altı yıl sonra, 14 Nisan 1986’da o da son nefesini verir. Onu Montparnasse mezarlığına -parmağında bir diğer aşkının, Nelson Algren’in kendisine hediye ettiği yüzükle- Sartre’nin yanına gömerler.

ESERLERİ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yıldız Kenter ile Şükran Güngör’ün aşkı 16 Ekim 2018 | 2.808 Okunma Yıldız Kenter ile Şükran Güngör’ün aşkı 16 Ekim 2018 | 20 Okunma Suyla yolculuk 232 - Cahide Sonku 09 Ekim 2018 | 2.191 Okunma İhsan Raif 02 Ekim 2018 | 2.114 Okunma S. Pınar ile A. Jale Aşkı 25 Eylül 2018 | 127 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar