Yapısal çözüm nedir? (II)

Kalkınmanın ve istikrarın temelinde, kurumsal yapının önemini vurgulamıştım. Yapısal reformların başında, devletin siyasi popülizm aracı olmaktan çıkarılması ve devlette verimliliğin...

Kalkınmanın ve istikrarın temelinde, kurumsal yapının önemini vurgulamıştım. Yapısal reformların başında, devletin siyasi popülizm aracı olmaktan çıkarılması ve devlette verimliliğin artırılması geliyor.

1- ABD'de ve Avrupa'da veya herhangi bir demokraside bir siyasi iktidarın veya bir grubun devleti ele geçirmesi ve devlet imkanlarını kendi siyasi misyonu için kullanması kimsenin aklına gelmez. Türkiye de Fetö teröründe bu gerçeği yaşadı.

Millî gelirin dörtte birini ve fazlasını yaratan devleti siyasi arpalık olarak kullanmak, ekonomide kaynak israfına yol açar.

Bu nedenle, kamu kaynaklarının siyasi iktidarlar tarafından kullanılması etkinlik şartına bağlanmalı, denetim mekanizmalarını  siyasi etki dışında tutacak yasal altyapı kurulmalı, kamu kaynaklarının keyfi kullananlar için sert müeyyide getirilmelidir.

Siyasi arpalık olarak kullanmanın önlenmesi için 4 kamu bankasının özelleştirilmesi gerekir. Bu durumda tarım ve esnafa destek, hazineden bankalara dolaylı olarak yapılmalıdır.

Öte yandan devletin piyasada oligopol yapıları, kartelleri kırması ve rekabetin önünü açması gerekir. Bunun için kamu altyapı yatırımlarını özelleştirmekten vazgeçmek gerekir. Dahası gerektiğinde devletin bizzat piyasada iş görmesi lazımdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 618 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar