Resesyon göstergeleri

Türkiye İstatistik Kurumu ve Merkez Bankası tarafından açıklanan en son ekonomik veriler, ekonominin resesyona girdiğini gösteriyor. Yıl sonuna kadar açıklanacak olan aylık verilerde bir düzelme olması da imkânsız...

Türkiye İstatistik Kurumu ve Merkez Bankası tarafından açıklanan en son ekonomik veriler, ekonominin resesyona girdiğini gösteriyor. Yıl sonuna kadar açıklanacak olan aylık verilerde bir düzelme olması da imkânsız görünüyor.

Verilere gelince;

1- Geçen sene üçüncü çeyrekte Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'da büyüme yüzde 11.5 iken çeyreklerde sürekli düşerek bu sene aynı çeyrekte yüzde 1.6'ya geriledi. Gerçek büyüme ve gelir artışını gösteren Fert Başına Büyüme ise yüzde 0.4 dolayında oldu.

Toplam talepte, yatırımlarda ve inşaat sektöründe gerileme, dördüncü çeyrekte de eksi büyüme yaşanacağını gösteriyor.

Fert başına büyüme sıfıra yakın olursa Türkiye gelir artışı yaratamaz. Bankaların dönmeyen kredileri artar. Öte yandan dış borçların çevrilmesi için önce gelir yaratmak ve sonra bu geliri dövize çevirmek gerekir. 

2- Sanayi Üretimi Endeksi 2017 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.3 oranında artmıştı. Bu sene yine Ekim ayında yüzde 5.7 oranında geriledi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 618 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar