Osmanlı neden geri kaldı?

Osmanlı İmparatorluğunun geri kalmasının önde gelen nedeni eğitimdir. Eğitim   yalnızca din öğretisi olarak uygulamış, bu nedenle kalkınma sağlayamamış ve çöküşe kadar...

Osmanlı İmparatorluğunun geri kalmasının önde gelen nedeni eğitimdir. Eğitim   yalnızca din öğretisi olarak uygulamış, bu nedenle kalkınma sağlayamamış ve çöküşe kadar gitmiştir.

Kendisine Yeni Osmanlı diyenler, Osmanlı'nın bilim ve teknikte neden geri kalmış olduğunu biliyorlar mı? Zira eğitim Osmanlılarda 18 asra kadar tam bir karanlık Dünya yaratmıştır.

Eski YÖK başkanlarından Kemal Gürüz ''Medrese ve Üniversite'' isimli kitabında Osmanlı eğitim sistemini de inceliyor.

Osmanlı'da, ilk öğretim yerine hayırsever kişiler ve dini cemaatler tarafından mahalle mektebi ve sıbyan mektebi vardı. Bunlar şeyhülislama bağlıydı. Bu okulların amacı kuran öğretmekti. Bunun için de eğitim dili Arapça idi.

Tanzimat'a gelinceye kadar, kızlar Sıbyan okulundan sonra eğitim görmezlerdi.

Eğitimin ikinci kademesi medreselerdi. Yalnızca Müslüman erkeklere açıktı. Medreseler padişah, yakınları, sadrazamlar ve vezirler ile devlet adamları tarafından kurulurdu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 618 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar