Medyada gemiler tek tek batıyor

Hürriyet gazetesinin, (Sene: 1 No: 1) ilk sayısı 1 Mayıs 1948 tarihlidir. Orijinal sayısı bende var. Bu ilk sayının manşeti, ''Irak ve Ürdün orduları Filistin'e girdi'' şeklindedir.1948'de İnönü...

Hürriyet gazetesinin, (Sene: 1 No: 1) ilk sayısı 1 Mayıs 1948 tarihlidir. Orijinal sayısı bende var. Bu ilk sayının manşeti, ''Irak ve Ürdün orduları Filistin'e girdi'' şeklindedir.

1948'de İnönü Cumhurbaşkanı, Celal Bayar Muhalefet lideridir. Her ikisinin de Hürriyet'in bu ilk sayısında görüşleri yer alıyor.

 İlk sayıda rahmetli Sedat Simavi, gazetenin çıkış gerekçesini ''Memleketimizde gelişmeye başlayan demokrasi zihniyetini kökleştirmek ve müdafaa etmek için ortaya atılıyoruz. Demokrasinin memleketimizin bünyesine en uygun bir rejim olduğuna iman etmiş bulunuyoruz'' diyor ve Hürriyet'in hür ve müstakil kalacağını vurguluyor.

Hürriyet çıkışından itibaren satılıncaya kadar, tiraj sırasında bazı yıllar ikinci sıraya düşmesine rağmen, Türk basınının amiral gemisi oldu. Nisan başında satışı tamamlandı. Ancak hemen bir ay sonra üçüncü sıraya geriledi.

1980 sonrası medyasında önemli bir hastalık peyda oldu. Patronlar medyayı diğer işlerini görmekte bir baskı unsuru olarak kullandılar. Şimdi AKP iktidarı bu imkanı ortadan kaldırdı... Çünkü medyanın yüzde 90'ı yandaşlara satıldı. Patronların kullandığı medyayı şimdi siyasi iktidar algı yaratmak için kullanıyor. Gerçek anlamda habercilik yapan medya kalmadı.

Bir zamanlar "basın dördüncü kuvvettir'' denilirdi. Şöyle veya böyle basın tetikçilik yapmaya başladıktan sonra, güç olmaktan çıktı. Neredeyse insanlar gazete okumuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 618 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar