İstikrar ve refahta devletin yeri

Soğan depolarının basılması stokçuluğu önler mi? İki sorunun cevabın bağlıdır;  Bir... Depo stokçuluk amacı ile mi yapılmış, yoksa toptancıların satış merkezi olarak mı...

Soğan depolarının basılması stokçuluğu önler mi? İki sorunun cevabın bağlıdır;  Bir... Depo stokçuluk amacı ile mi yapılmış, yoksa toptancıların satış merkezi olarak mı tutuluyor? İki... Stok yapılacak ortam var mı? Varsa neden var?

Sayın Cumhurbaşkanı, devletin Anonim Şirket gibi yönetilmesini isterim demişti. Buradan bu günkü iktidar tarafından devletin işlevleri ile piyasanın ve özel sektörün işlevleri aynı görüldüğü anlaşılıyor. Yanlış da buradan başlıyor.

Devlet - Piyasa optimal dengesi olmaz ise, devlet piyasanın ve rekabetin önünü açmaz ise, piyasayı düzenleyen oligopol yapıları, kartelleşmeyi önleyen yasal ve yapısal altyapıyı yapmazsa, elbette stokçulukta olur.

Devletin işlevlerini dışlayıp, stokçuluğu inzibati önlemlerle, baskınlarla çözmek mümkün değildir. Bu durumda bozucu etkileri daha çok olur ve piyasa yeraltına iner.

Türkiye geçmişte bu tür sorunlar yaşamıştır.

İkinci Dünya savaşının koşulları nedeniyle, 1940 yılında Milli Korunma Kanunu çıkarıldı. Bu kanun Hükûmete fiyatları saptamada, ürünlere el koymada, hatta zorunlu çalışma yükümlülüğü getirmede sınırsız yetkiler verdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 618 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar