Enflasyonu görmezden gelmek

Ekonomide her olayı algı yaratarak çözmeye çalışan siyasi iktidar,  enflasyonda algı yaratmanın bir yolunu bulamadı. Söz gelimi enflasyon var, çünkü halkın alım gücü yüksek, halk...

Ekonomide her olayı algı yaratarak çözmeye çalışan siyasi iktidar,  enflasyonda algı yaratmanın bir yolunu bulamadı. Söz gelimi enflasyon var, çünkü halkın alım gücü yüksek, halk tüketiyor, talep artışı var, ne güzel! diyebilirdi. Ancak mızrak çuvala sığmıyor, çünkü halkın yüzde 90'ı enflasyondan dolayı geçim sıkıntısı çekiyor.

Bu nedenle bazen beklentileri yönlendirmek için enflasyon tek rakama düşecek diyorlar, ancak arkasından faiz baskısı yapıyorlar. Yine istikrar  ortamı için gerekli olan, insan hakları ve demokratik özgürlükler, mülkiyet hakkı, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığında sert düşüşler yaşıyoruz. ABD, kendi cari açığı için endişe duyuyor, biz cari açığı halının altına süpürüyoruz. Dünyanın en kırılgan ülkesi olmanın bir önemi yokmuş gibi hiçbir önlem almıyoruz. Bu şartlarda siyasi iktidar istese de enflasyonu çözemeyeceğini biliyor. Hatta çözmek için kemer sıkmak gerekiyor. Hükümetin seçim ortamında böyle bir karar alması beklenemez.

Şubat ayında, TÜFE yüzde 0.73 oldu. Son on beş yıla bakarsak, Şubat aylarında TÜFE oranı, yalnızca geçen sene yüzde 0.81 olmuş, diğer yıllar bazen eksi bazen de bu Şubat'tan çok düşük kalmış.

Aylık ÜFE'ye bakarsak, son on beş yılda, en yüksek olduğu Şubat ayı 2011 yılında yüzde 1.72 olmuş. Bu Şubat'ta ise 2.68 oldu. Yani Şubat'ta son on beş yılın açık ara en yüksek ÜFE oranını yaşamışız.

Şubat'tan Şubat'a yıllık olarak da TÜFE 10.26 ve ÜFE 13.71 oldu.

*********************

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 618 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar