Ekonominin de kimyasını bozdular

Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik istikrar sorunu, temelde kötü yönetime ve kurumsal yapının bozulmasına dayanıyor. Kurumsal yapı, devlet, hukuk düzeni, eğitim düzeni ve din kurumudur. Birçok uluslararası anket...

Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik istikrar sorunu, temelde kötü yönetime ve kurumsal yapının bozulmasına dayanıyor. Kurumsal yapı, devlet, hukuk düzeni, eğitim düzeni ve din kurumudur. Birçok uluslararası anket ve araştırma Türkiye'nin hukuk, demokrasi ve eğitimde geri düştüğünü açıklıyor. (Detay için, ''Demokrasi ve Kalkınmanın Şifreleri'' kitabıma bakılabilir.)

Kurumsal yapıyı veri kabul edersek ve bozulmaya yalnızca ekonomik pencereden bakarsak, en önemli sorunlar cari açık, büyüme, işsizlik ve yoksullaşma sorunudur.

Cari açık bir ekonomide kan kaybıdır.

Cari açık bir ekonomide dış ekonomik ilişkilerde kaybetmenin göstergesidir. Türkiye 2003 yılı dahil, bugüne kadar geçen 16 yılda 610 milyar dolar cari açık vermiştir. Kur dengesi bozulmuş ve ekonomi kriz riskine girmiştir.

2002 öncesinde bazı yıllar cari açık vardı, ancak millî gelire oranı düşüktü.

Gelişmekte olan ülkelerin cari açık vermesinin iki nedeni var:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 616 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar