Ekonomide devreden miras (II)

Dün bu köşede, kısa dönemde ekonomik istikrar sorunu için bir  çözüm programı yapılması gerektiğini yazmıştım. Ciddi bir program, üretici ve tüketici moralini de etkileyecektir....

Dün bu köşede, kısa dönemde ekonomik istikrar sorunu için bir  çözüm programı yapılması gerektiğini yazmıştım. Ciddi bir program, üretici ve tüketici moralini de etkileyecektir. Çünkü üretici ve tüketici beklentileri,  ekonomide  iç dinamikleri etkilemektedir. Geçen hafta TÜİK Tüketici güven endeksini yayınlanmıştı. Tüketici güveni düşme yönünde bir trend içindeydi. Dün de Haziran ayı için İnşaat sektörü, Perakende ticaret sektörü ve Hizmet sektörü için sektörel güven endekslerini açıkladı. Her üç sektörde güven sınırı olan 100'ün altında kalıyor. Yani bu sektörlerde güvensizlik var. Ayrıca her üç sektörün güven endeksinde de hem geçen senenin aynı ayına göre ve hem de bu sene bir ay öncesi, yani Mayıs ayına göre gerileme var.

Özetle Tüketici gibi üreticin de morali bozuktur. (Aşağıdaki tablo )

1. İnşaat sektöründe Güven endeksi geçen senenin haziran ayına göre bu sene aynı ayda yüzde 13.1 gibi keskin bir gerileme olduğu görülüyor. Yine aynı sektörde siparişler de  geçen seneye göre yüzde 10.7 oranında gerilemiş. Satış fiyatlarında da düşme bekleniyor. İnşaat sektörü kısa dönemde ekonomide canlanma sağlayabiliyor. Bu nedenle siyasi iktidar hep bu sektörü kullandı. İnşaat sektöründe durgunluk, ekonomide de  durgunluğa gidişi hızlandırıyor.

2. Perakende ticaret sektöründe satışlar olmadığı için mal stoku seviyesinde artış olmuş. Stok yapmak maliyetlidir. Üretici mecbur kalmazsa stoklarını artırmak istemez. Stoklar arttığına göre, üretici ya kur artışına karşı bir önlem almıştır veya talep olmadığı için mecbur kalmıştır. Toplam talebin düşmesi ikinci çeyrek büyümenin de düşeceğini gösteriyor.

İnşaat sektöründe devlet politikasının değişmesi gerekir. Devletin işlevi yalnızca sosyal konutlarla sınırlı kalmalı. Bunun içinde TOKİ' için yasal değişiklik yapılmalıdır. TOKİ'nin imtiyazları kaldırılmalı, sosyal konut dışında satılacak kamu arazileri ihale ile satılmalıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 616 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar