Dünya dış borç yapılandırmasına gitmek zorundadır

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), Nisan sonunda gelişmekte olan ülkelerin (GOÜ) dış borçlarını konu alan bir rapor yayınladı. Raporda, pandemi nedeniyle gelişmekte olan ülkelerin...

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), Nisan sonunda gelişmekte olan ülkelerin (GOÜ) dış borçlarını konu alan bir rapor yayınladı. Raporda, pandemi nedeniyle gelişmekte olan ülkelerin dış borç ödeme sorunu yaşayabileceğine dikkat çekildi. Zira rapora göre, GOÜ'lerin iç-dış toplam  borçlarının bu güne kadar görülen en yüksek düzeye, GSMH'lerinin yüzde 191'ine ulaştığı belirtildi.  

Bu soruna pandemi yanında neden olarak gelişmekte olan ülkelerde siyasi iktidarların yanlış yönetimleri, küresel düzeyde finans sistemindeki aksaklıklar gösterildi.

Türkiye bu anlamda bir dış borç sorunu yaşar mı?

Türkiye'nin dış borçları için risk oluşturan üç faktör mevcuttur.

1. Demokrasi ve hukuki altyapısında ortaya çıkan tartışmalar, yabancı sermayenin çıkmasına neden oldu. Türkiye'nin döviz ihtiyacı arttı.

2. Merkez Bankası rezervleri eriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 616 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar