Dünya bizi nasıl görüyor?

Küresel ticaretin artması ve sermaye hareketlerinin hızlanmasıyla aynı zamanda dünya ülkeleri de birbirini daha yakından tanıma ihtiyacı duydular. Bu ihtiyaç yalnızca ekonomik durumla ilgili değil, aynı zamanda demokrasi...

Küresel ticaretin artması ve sermaye hareketlerinin hızlanmasıyla aynı zamanda dünya ülkeleri de birbirini daha yakından tanıma ihtiyacı duydular. Bu ihtiyaç yalnızca ekonomik durumla ilgili değil, aynı zamanda demokrasi, hukuk, insan hakları, yolsuzluk gibi sorunları da kapsıyor. Bunun için de  raiting kuruluşlarının ve bu alanda fahri çalışan kuruluşların önemi  arttı.

Söz gelimi insan hakları ve demokratik özgürlükler alanında Dünya Özgürlükler Evi (Fredoom House); dünya adalet projesi (World Justice Project) bütün ülkeleri kapsayan endeksler hazırlıyorlar.

Ayrıca 1995 yılından bu yana Uluslararası Şeffaflık Örgütü ''Yolsuzluk algı endeksi'' hazırlıyor ve yayınlıyor. Yolsuzluk Algısı Endeksinde, uzmanlarının görüşleri ve kamuoyu araştırmaları derlenip, ülkelerdeki yolsuzluk algısı tespit ediliyor. Endeks 179 ülkeyi kapsıyor.

Demokratik ülkelerde Yolsuzluğun kamu oyu tarafından denetimi, basın tarafından yapılır. Bu nedenle  yolsuzluk algı endeksini iyi anlamak için basın özgürlüğü endeksine de bakmak gerekir.

Sınır tanımayan gazeteciler örgütü'de 2002 yılından beri 180 ülkeyi kapsayan ''Basın Özgülüğü Endeksi'' hazırlıyor.  Dünya Bankası bu endeksi, yatırım desteği vereceği ülkelerde  hukukun üstünlüğü durumunu değerlendirmek için kullanıyor.

Bütün bu endeksler paralel sonuçlar veriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 616 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar