Doğa mucizesi: Çıldır

Kars'la Çıldır arası 80 kilometredir. Bizim, ortaokul ve liseyi okuduğumuz yıllarda kışın bu yollar kapanırdı. 15 gün süren Şubat tatilinde 2-3 kişi Kars'tan Çıldır'a atların çektiği...

Kars'la Çıldır arası 80 kilometredir. Bizim, ortaokul ve liseyi okuduğumuz yıllarda kışın bu yollar kapanırdı. 15 gün süren Şubat tatilinde 2-3 kişi Kars'tan Çıldır'a atların çektiği kızaklarla giderdik. Bir gün yolun yarısı olan Arpaçay'da gecelerdik. Ertesi gün en az yarım metre buz tutmuş göl üstünden Çıldır'a ulaşırdık. Gölün ortasından yol yaklaşık 8 kilometre daha kısalırdı.

Şimdi Çıldır'da bu göl üstünde her yıl kış festivali düzenleniyor. Son festivali 140 yabancı gazeteci takip etti.

Çıldır'da iki göl var... Birisi Çıldır Gölü... Diğeri Aktaş Gölü.

Çıldır Gölü'nde Ot Sazanı (Sarı Balık) denilen ve başka sularda bulunamayan lezzette bir balık yaşıyor. Gölün suyu içilecek temizliktedir. Ancak önemli bir tehditle karşı karşıyadır. Arpaçay Barajı nedeniyle zaman zaman su seviyesi düşüyor ve çevreden yağmur suları ve dereler göle veriliyor. Gölün doğal yapısını bozuyor.

Çıldır Gölü'nün tanıtımında ve ağaçlandırılmasında, aynı zamanda Hürriyet gazetesinin bölge temsilcisi olan Rahmetli Ümit Kılıç'ın emeği büyüktür.

Çıldır Gölü'nde 17 yıldan beri göl festivali düzenleniyor. Bu festivalleri 17 yıl önceki Çıldır Belediye Başkanı Ercan Şirin başlattı. O yıllarda ben Kars-Ardahan ve Iğdır Vakfı başkanıydım. Ensar Öğüt de Dernekler Federasyonu başkanıydı. Biz de bu projeye destek olduk.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 616 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar