Avrupa ve hukuk

Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde, her ülkenin kendi hukuk kuralları var ve fakat Avrupa Birliği yasaları pek çok alanda üye ülkelerin hukuk kurallarının üstündedir.Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) AB'ye...

Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde, her ülkenin kendi hukuk kuralları var ve fakat Avrupa Birliği yasaları pek çok alanda üye ülkelerin hukuk kurallarının üstündedir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) AB'ye bağlı bir mahkeme değildir. Bu mahkeme bizim de ilk yıl üye olduğumuz ve 1949 yılında kurulan Avrupa Konseyi'ne bağlıdır. Ancak Avrupa Birliği için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önemlidir.

"Avrupa Hukuk Yoluyla Demokrasi Komisyonu'' diğer adıyla Venedik Komisyonu, Avrupa Konseyi'nin anayasal konularda danışma organıdır.

Avrupa Birliği, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve demokratik özgürlükleri ön planda tutuyor. Türkiye de 2013 yılından beri hukuk ve yargı düzenlemelerine karşı çıkıyor.

Türkiye-AB ilişkilerinin çıkmaza girmesinin bir nedeni de Türkiye'nin hukukun üstünlüğünde geri düşmesidir.

1- Venedik Komisyonu sürekli OHAL'e itiraz ediyor; Kanun hükmündeki kararnamelerin olağanüstü hal hukukunu aştığını açıklıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 618 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar