Aklımızı başımıza alalım

Geçmişte Endüstri Devrimini kaçırdık. Bugün de bilgi çağını kaçırdık. Avrupa Birliği dahil, Birleşmiş Milletler dahil, resmi veya gönüllü, uluslararası tüm kurum ve...

Geçmişte Endüstri Devrimini kaçırdık. Bugün de bilgi çağını kaçırdık. Avrupa Birliği dahil, Birleşmiş Milletler dahil, resmi veya gönüllü, uluslararası tüm kurum ve kuruluşların düzenledikleri raporlarda ve endekslerde, insan hakları, demokratik özgürlükler ve hukukun üstünlüğü alanlarında en fazla kaybeden ülke olduk.

Freedom House 2017 raporunda, bir yıl içinde dünyada bir milyondan daha fazla nüfusa sahip ülkelerde insan hakları ve demokratik özgürlükler açısından toplam puan olarak en fazla kazanan ve kaybeden ülkeler tespit ediliyor. Türkiye 15 puanla dünyanın en fazla kaybeden ülkesi ve Papua Yeni Gine ise 5 puanla en fazla kazanan ülke olarak tespit ediliyor.

Hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı, demokrasinin ve kalkınmanın altyapısını oluşturur. Bunun içindir ki, gerek Birleşmiş Milletler'de, gerek Avrupa Konseyi gibi kurumlar ve benzer uluslararası kurumlarda, daha birçok uluslararası anlaşmalarda, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı teminat altına alınmıştır.

Ayrıca bu alanda sivil toplum örgütleri ile gönüllü kuruluşlar da çalışmaktadır.  Söz gelimi Dünya Adalet Projesi  (WJP) dünyadaki hukukun üstünlüğünü ilerletmek için çalışan bağımsız, çok disiplinli bir organizasyondur. WJP'ye göre, hukukun üstünlüğü, sürdürülebilir ekonomik kalkınma, hesap verebilir hükümet ve temel haklara saygı sunan topluluklar için fırsat ve eşitliğin  temelini oluşturur.

Dünya Adalet Projesi'ne göre, Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nde Türkiye, 2014 yılında 99 ülke arasında 59. sırada iken 2016 yılında 113 ülke arasında 99. sıraya geriledi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 616 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar