Bu kafayla enflasyonu falan çözemeyiz

Enflasyon oranı Kasım ayında bir ay önceki Ekim ayına göre düşünce kıyametler kopardık. Aslında artınca da düşüncede, her iki halde de tartışmayı slogan seviyesine çıkarıyoruz....

Enflasyon oranı Kasım ayında bir ay önceki Ekim ayına göre düşünce kıyametler kopardık. Aslında artınca da düşüncede, her iki halde de tartışmayı slogan seviyesine çıkarıyoruz. Sloganlarla algı yaratmaya çalışıyoruz. 
Büyük gazetelerden birisi "Enflasyona çift yumruk" 'demiş. Gören de enflasyon sıfıra düştü zanneder. Bir önceki aya göre daha düşük çıktı ve fakat TÜFE oranı hâlâ yüzde 21.62'dir. Bu oran dünyada bizim gibi ülkeler arasında IMF kapısındaki Arjantin'den sonra gerçekleşen en yüksek orandır. 
Uluslararası kurumların 2018 enflasyon ortalaması, gelişmiş ülkeler için yüzde iki, bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için ise yüzde 5'tir.
Eğer yüzde 834 bin oranında enflasyon yaşayan ve batık durumda olan Venezuela'yı ve Arjantin'i saymazsak, dünyada bizden daha yüksek enflasyon yaşayan yalnızca yedi ülke var. Bunlar da Suriye, İran, Kuzey Kore, Liberya gibi yüksek riskli ve sorunlu olan ülkelerdir. Herhalde Türkiye'yi bu ülkelerle karşılaştıracak değiliz. 
Bir kısım basında, hükümet memur zamlarını düşük tutmak için enflasyonu düşük gösterdi diyor. Gerçekte eğer TÜİK enflasyonu  düşük gösterdi ise bu yalnız çalışanları değil bütün ekonomiyi etkiler. İşletmelerin planlarını, borç-alacak ilişkilerini faiz ilişkilerini, kira işlemlerini etkiler ve özetle piyasa düzenini bozar. 
Sorun enflasyonu çözmekse, önce enflasyon için doğru tespit yapmalıyız. Yüzde 21.62 enflasyon istikrarsızlık demektir? İstikrar neden bozuldu? Nasıl düzelir? 
İstikrarın bozulmasında siyasi iktidarın iki yanlışı var:
Birisi... Seçim olunca siyasi iktidarın gözü başka bir şey görmüyor. Tamamıyla seçim popülizmi moduna giriyor. 
İkincisi... İnsan hakları, demokratik özgürlükler, hukukun üstünlüğünde, dış politikada Türkiye güven kaybetti. İçeride üretici ve tüketici güveni düştü. 
Her ne pahasına olursa olsun iktidarın seçimi almak için seçmene dağıttığı para ve kolilerin faydası, orta ve uzun dönemde bozulan...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 618 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar