Krizde devlet batmaz, insanlar sürünür

Döviz riski kritik bir eşiktedir. Bundan sonra sermayeyi ve piyasayı ikna edecek adımlar atılmazsa, bu eşikten dönüş yok gibi görünüyor. Bu dediklerim bir tahmin değil, resmi istatistiklerin gösterdikleri ile yurt içinde...

Döviz riski kritik bir eşiktedir. Bundan sonra sermayeyi ve piyasayı ikna edecek adımlar atılmazsa, bu eşikten dönüş yok gibi görünüyor. Bu dediklerim bir tahmin değil, resmi istatistiklerin gösterdikleri ile yurt içinde ve uluslararası piyasada halen gerçekleşen sonuçlardır. Bu sonuçları zaman zaman istatistik olarak bu köşede verdim. Özetlersek:

*             Cari açık artarak devam ediyor. Sürdürülemez.

*             Dış borçları çevirmek zorlaştı. Türkiye dışarıdan yüksek faizle ancak borçlanıyor. Türkiye'nin dış borçlarının riskini gösteren sigorta primi, 'CDS primleri', tahvilleri çöp düzeyine gerileyen Yunanistan'ın bile zaman zaman üstüne çıkıyor.

* Yabancı yatırım sermayesi girişi azaldı.

*             Yurt içi tasarruflar, dövize çevrilip, yurt dışına transfer ediliyor..

*             Bu sonuçlar ile, raiting notunun düşmesi, uluslararası kurumlar ve AB'nin Türkiye için riskli ve kırılgan ekonomi olarak ilan etmesi, TL'nin aşırı değer kaybına neden oldu. TL, yüzde 25 daha düşük değerdedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 616 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar