Siyasi popülizm hayatı felç ediyor

Baskın seçimde en büyük risk AKP iktidar olduktan sonra, bugüne kadar yapılan seçimlerde yaşadığımız seçim popülizmidir. Baskın seçimde popülizmin getireceği sorunlar dikkate...

Baskın seçimde en büyük risk AKP iktidar olduktan sonra, bugüne kadar yapılan seçimlerde yaşadığımız seçim popülizmidir. Baskın seçimde popülizmin getireceği sorunlar dikkate alınmalıdır.

Siyasi popülizmin iki ayağı var:

Bir... Halkın millî ve manevi duygularını istismara yönelik popülizm. Milliyetçilik, jingoizm, ırkçılık veya köktendincilik gibi toplumun millî ve manevi değerlerini okşamak ve istismar etmektir. Karşı görüşte olanları vatansever olmamakla suçlamaktır. Söz gelimi Venezuela Devlet Başkanı Chavez kendi propagandasını yaparken "Mücadele Chavez yanlıları ile karşıtları arasında değildir. Vatanseverlerle, vatan düşmanları arasındadır." demişti.

Siyasette millî ve manevi duygular, demokraside iktidar olabilmek veya iktidarı devam ettirebilmek için, otokraside ise halkın tepkilerini azaltabilmek için yapılır.

İki... Siyasi amaçlı, kaynak dağılımında etkinliği gözetmeden devlet imkanlarını (kadro ve bütçe) geçici veya sürekli kullanmaktır. Bir anlamda iktidarlarını sürdürebilmek için para ve güç sahibi olarak kalmak zorundadırlar. Bunun için devleti gasp ederler.

Tarihi gerçeklerden çıkan sonuç:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 616 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar