Şeyh uçmaz... Müritleri uçurur...

TÜİK Mayıs ayı işsizlik oranını yüzde10.2 olarak, takvim etkisinden arındırılmış işsizlik oranını ise yüzde 11.3 olarak açıkladı. Bazı medyanın ve bir  Üniversite...

TÜİK Mayıs ayı işsizlik oranını yüzde10.2 olarak, takvim etkisinden arındırılmış işsizlik oranını ise yüzde 11.3 olarak açıkladı. Bazı medyanın ve bir  Üniversite araştırma bölümünün yorumlarına bakarsak Türkiye'de işsizlik sorunu çoktan çözülmüştür.

Bazı gazeteler ''işsizlik tek haneye doğru gidiyor'' diye yazdı. Bir gazete, Cumhurbaşkanının seferberliğine bağlı olarak ''istihdam edilenlerin sayısı 4 ayda 1 milyon 816 bin arttı'' diyor.

Bir Üniversite araştırma departmanı da, 'Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı Nisan ayı ile aynı oranda oldu ve işsizlik artışı durdu', mealinde yorum yapmış.

Bunların tamamı yanlıştır... Çünkü, işsizlikte yaz ayları ile kış aylarını veya mevsim etkilerinden arındırılmış da olsa aylık göstergelerin bir ay öncesi ile karşılaştırıp, yorum yapılması doğru değildir. Zira yaz aylarında turizm işletmeleri devreye giriyor, tarım sektöründe mevsimlik işçiler işe başlıyor, dolayısıyla istihdam artıyor, işsizlik kış aylarına göre daha düşük kalıyor. Mevsimlik etkilerden arındırılmış da olsa işsizliğin nereye gittiğini görebilmek için, işsizlik göstergelerini aynı ayın bir önceki yılın aynı ayı karşılaştırılması  gerekir.

Aşağıdaki tabloda 2016 yılı Mayıs ayı ile 2017 yılı Mayıs ayı istihdam verileri verilmiştir. İşsizlik arttı mı? Azaldı mı? Sabit mi kaldı? Bu iki yılın Mayıs aylarını karşılaştırarak bir sonuca varabiliriz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 618 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar