2021 için umut var mı?

Yahya Kemal'in deniz türküsü şiirinin sonu; "insan alemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Mısrası ile bitiyor. Son iki senedir, halkın refahını olumsuz etkileyen ekonomik krizin üstüne bu senede pandemi bindirince 2020...

Yahya Kemal'in deniz türküsü şiirinin sonu; "insan alemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Mısrası ile bitiyor. Son iki senedir, halkın refahını olumsuz etkileyen ekonomik krizin üstüne bu senede pandemi bindirince 2020 yılı kayıp yıl oldu. İstikrar ve huzur içinde bir 2021 umut etmek istiyoruz. 

İstikrarın şifreleri, demokrasi, hukuk, ekonomik ve siyasi istikrardır.

Güne bakınca, hayal etmenin bile ne kadar zor olduğunu görebiliyoruz.

Siyasi iktidar Hukuk reformu dedi ve fakat arkasından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına uyulmayacağını dile getirdi. Anayasa Mahkemesi kararları uygulanmıyor. Bu gidişi tersine çevirmek şimdilik zor görünüyor.

İnsan hakları ve siyasi özgürlükler endeksinde Türkiye 2017 yılından beri özgür olmayan ülke statüsüne geçtik. Başkanlık rejimi değişmeden, yeniden özgürlük statüsüne geçmek mümkün değildir. Ayrıca iktidarda tutunmak için 2021 yılında daha çok muhalifi susturmak isteyecektir. İç işleri bakanının mahkeme kararı olmadan dernek ve vakıflara kayyım atayacağı yasalaşması da özgürlüklerin daha çok tırpanlanacağını gösteriyor.

Çin'de demokrasi yoktur. Mülkiyet haklarında sınırlama vardır. Ama yasalar ve kurumlar istikrarlıdır. Sermaye de emekte ona göre pozisyon alabiliyor. Bizde yasalar ve kurumlar yerinden oynadı.Yasalar çok sık değişiyor. Belirsizlik arttı. Yeni yasayı bir yıl içinde değiştirmesi hiçbir iktidardan bekleyemezsiniz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 618 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar