Türk siyasetinde ikinci ekose levrek hoşluğu

HÜRRİYET Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar’ın köşesinde okudum. 30 Ağustos töreni sırasında, Külliye’nin Sosyal Hizmetler Müdürü Seyit Başkonak “Yine sürprizlerimiz var” diyerek...

HÜRRİYET Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar’ın köşesinde okudum.

30 Ağustos töreni sırasında, Külliye’nin Sosyal Hizmetler Müdürü Seyit Başkonak “Yine sürprizlerimiz var” diyerek mönüdeki yenilikleri anlatmış.

Mönüdeki bir yemek dikkatimi çekti.

“Susamlı levrek simidi...”

İlk defa işitiyorum. Herhalde şefin spesiyalitesi.

Bu olay bana 1973 yılında Türk siyasetinin en çok konuşulan konularından biri olan “ekose etekli levrek” olayını hatırlattı.



Olayı Doğan Hızlan’ın 1 Eylül 2007 günü Hürriyet’te yayınlanan yazısından aktarıyorum:

“Eski Dışişleri Bakanı Çağlayangil, her yıl yaz ayında Yalova’daki çiftliğinde yabancı büyükelçilere bir davet veriyor.

1973 yazında verdiği davete, Günaydın’da yazmak üzere Hasan Cemal gönderiliyor. Ne var ki, içeriye gazeteci kabul edilmiyor. Hasan Cemal, Cemal Paşa’nın torunu olarak içeri sızıyor.

Dolaşırken karşısına emekli büyükelçi Oğuz Gökmen çıkıyor, ona mönüde yer alan ‘ekose etekli levrek’in anlamını soruyor.

Oğuz Gökmen de ona açıklamada bulunuyor: ‘Her yıl listede bir şirinlik yapılır, İngiltere Büyükelçisi İskoç asıllı olduğundan, ona bir şıklık, şirinlik olsun diye böyle yazılmış.’

Oğuz Gökmen’le Hasan Cemal konuşurken, büyükelçiyi uyarıyor Çağlayangil. ‘Bu adamlara konuşursan altından bir şey çıkar’ diye.”

Ertesi gün Günaydın’ın birinci sayfası bu habere ayrılmıştı...

Ekose etekli levrek yıllarca konuşuldu. Tabii susamlı levrek simidi daha yerli ve milli bir isim.

Ekose etekli levrek o d&ou...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İlk milli muharip uçağımız KAAN’ın arkasındaki hazin hikaye 02 Mart 2024 | 2.833 Okunma Cem Yılmaz: Artık samimi olun; sizce kahraman mıyım, dayaklık mıyım? 21 Kasım 2023 | 276 Okunma Dün yapay zekâya “Bana Fatih Altaylı gibi cesur bir muhalif yazı yaz" dedim, işte yazısı 12 Kasım 2023 | 1.561 Okunma Dün gece bir de Zekeriya Öz bulsalardı bu sabah nasıl bir Türkiye’ye uyanacaktık? 09 Kasım 2023 | 4.931 Okunma Haydi Uğur Dündar’ı anladım ama o salonda kalkacak tek bir karşı el yok muydu? 08 Kasım 2023 | 1.042 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar