Emre Kongar: İzin vermedim çünkü Michael Jackson, Şah İsmail'in tahtına oturmak istedi"

Ünlü müzik ve organizatör Ahmet San'ın haziran ayında yayınlanan hatıra kitabı pop kültür tarihimizin en ilginç polemiklerinden birini başlatmıştı.Olay şuydu:Michael Jackson, 1993 yılında konser...

Ünlü müzik ve organizatör Ahmet San'ın haziran ayında yayınlanan hatıra kitabı pop kültür tarihimizin en ilginç polemiklerinden birini başlatmıştı.
Olay şuydu:
Michael Jackson, 1993 yılında konser için Türkiye'ye geldiğinde, Ahmet San, onu Topkapı Müzesi'ne götürmek istemiş. Ancak Michael Jackson'da kalabalık fobisi olduğu için, gitmek istememiş.
Ahmet San, "Ben kapandıktan sonra müzeyi senin için açtırırım, rahatça gezersin" demiş.
Michael Jackson kabul edince, dönemin Kültür Bakanı Fikri Sağlar'ı arayıp izin almış.

Ancak ertesi sabah, müzenin müdürünü arayınca hiç beklemediği bir cevap almış.
Müze Müdürü, Kültür Bakanlığı Müsteşarı Emre Kongar'ın kendisini arayıp kesin talimat verdiğini, orada Pepsi'nin reklam filmi çekeceklerini öğrendiklerini ve Topkapı Sarayı'nın onun için atmayacağını söylemiş.
Böylece Michael Jackson, müzeyi gezememiş ve müzeyi dünyada genç insanlara da tanıtma fırsatı kaçırılmış.

Geçen hafta bunu yazmış ve "İlber Ortaylı olsa bu fırsatı kaçırmaz müzeyi açardı" demiştim.
Emre Hoca'yı Hacettepe Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptığı yıllardan tanırım. Yeniliklere açık bir insandır. Böyle bir şey yapmasına ihtimal vermemiştim.
Gerek akademik hayatımda, gerek daha sonra gazeteci olmamda onun çok büyük ve asla unutamayacağım destekleri vardır.
12 Eylül öncesinde ikimiz de hem sağ hem sol terör örgütlerinin hedefi olmuş, hayatımızı zor kurtarmıştık.
Yazıyı yazmadan Emre Hoca'yı arayıp bunu sormak istemiştim.
Ancak hoca cep telefonu kullanmaz. O gün işi varmış pazar günü beni aradı.

Emre Hoca, "Olayı çok iyi hatırlıyorum. Bakan, müzenin açılması için izin vermiş, ben bu izini iptal etmişim diye bir şey olmaz. Bunun tersi olur, ama böyle bir şey olmaz. Böyle bir kişi için müzeyi elbette açardım. Evet izin vermedim. Ancak işin kitapta yazılmayan çok önemli bir başka yönü var" dedi ve devam etti:
"O sabah beni Müze Müdürü Ahmet Bey aradı. 'Sayın Müsteşar bakan izin vermiş ama müzede sanatçıya kaftan giydirip, Şah İsmail'in tahtına oturtup filmini ve fotoğrafını çekmek istiyorlar" dedi. Tabii ki buna izin vermedim. Bugüne kadar kimseye öyle bir izin verilmedi."

Kongar, onu da şöyle anlattı:
"O turnenin sponsoru Pepsi Cola'ydı. Dolayısıyla Topkapı Sarayı'nın reklam amaçlı kullanılması da söz konusu olabilirdi."
Tabii kitapta taht olayından hiç söz edilmiyor. Tahta oturma isteği olayın boyutunu değiştiriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İlk milli muharip uçağımız KAAN’ın arkasındaki hazin hikaye 02 Mart 2024 | 2.838 Okunma Cem Yılmaz: Artık samimi olun; sizce kahraman mıyım, dayaklık mıyım? 21 Kasım 2023 | 278 Okunma Dün yapay zekâya “Bana Fatih Altaylı gibi cesur bir muhalif yazı yaz" dedim, işte yazısı 12 Kasım 2023 | 1.565 Okunma Dün gece bir de Zekeriya Öz bulsalardı bu sabah nasıl bir Türkiye’ye uyanacaktık? 09 Kasım 2023 | 4.938 Okunma Haydi Uğur Dündar’ı anladım ama o salonda kalkacak tek bir karşı el yok muydu? 08 Kasım 2023 | 1.049 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar