‘Garp cephesinde yeni bir şey yok’...

Biz bütünleşmiş olarak “biz” olduğumuzda Trump’lar ve Biden’lar nerede duracaklarını hesap ederler. Demirel ve Ecevit iktidarlarında askeri üslerden Kıbrıs’a, afyon ekiminden Aliağa rafinerisine bunları gördük.

Vahşi Batı’nın Teksas kovboyluğuna soyunan Trump’tan sonra gelen Biden (ve takımı) dünyaya nasıl sunuldu: Demokratik, çevreci, barışçı “kimlikler” vitrine çıkarıldı.

Biden adeta, “Katolik bir Noel Baba” gibi pazarlandı: Darbeci ve antidemokratik Trump’a karşı “barışsever” Biden! Makyaj çok güzel ama Biden’ın dış politikadan Pentagon’a kadar, getirdiği takım evlere şenlik! Tam da “küresel organize işlerini” sessiz ve derinden nasıl yürüteceğini çok iyi bilen deneyimli bir kadro.

Üstelik Trump bizim coğrafyada, Ortadoğu’da Biden’a yüklü bir “miras” bıraktı. Suriye ve Libya’nın bölünüp parçalanmaları sağlanmış, Golan Tepeleri’nden Kudüs’e stratejik ortak İsrail’in elini güçlendirmiş, Suudi Arabistan’dan Mısır’a Arap dünyası ile İsrail arasında işbirliğini sağlamış, Ankara’yı Suriye’den Libya’ya bataklığın içine iterek YPG’yi (ve PKK) ABD’nin stratejik ortağı haline getirmiş ve fiilen ABD’nin himayesi altına sokmuş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sansür, demokrasi ve araçlar 18 Ekim 2022 | 178 Okunma Devlet olmanın nitelikleri 11 Ekim 2022 | 190 Okunma Örtülü iç savaş mı? 04 Ekim 2022 | 249 Okunma Başarı mı, yoksa ... 27 Eylül 2022 | 93 Okunma Türkiye’nin stratejik konumundaki çelişkiler 20 Eylül 2022 | 153 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar