Büyük sermaye: Yandaşlar ve ‘Batıcılar’ çatışınca...

Türkiye’de bugün Erdoğan’a (ve AKP’ye) yakın olan büyük sermaye ile “Batıcı” büyük sermaye “ayrışmış” durumdalar.

- Oysa AKP iktidara gelirken böyle bir ayrışma yoktu. ABD’ye (ve Batı’ya) yakın olan büyük sermaye de AKP’ye destek verdiler. Bu birliktelik 1998’den 2007’ye kadar sürdü.
- Ancak daha sonra Erdoğan’a (ve AKP’ye) yakın olanların hızla ağırlıklarını artırmaları sonucu “Batıcı” olanlar “haksız rekabet” ile karşı karşıya gelince tepkiler arttı ve “ayrışma” başladı.
- Ayrıca Erdoğan’ın Avrupa’dan başlayarak “Batı” ile rejim ve kültürel boyutlarda da çatışmaları derinleştirmesi: Türkiye’nin sosyal ve siyasal kimlik değişiminin ekonomiye de yansıması Türkiye’deki “Batıcı” sermaye çevrelerinde (ve Batı’da) kaygıları ve korkuları artırdı. USİAD’dan TÜSİAD’a ve MÜSİAD’a kadar beni davet eden “her kesimde, ayrım yapmadan konferans vermiş bir akademisyen olarak” bu değişimi ve dönüşümü birinci elden gördüm.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sansür, demokrasi ve araçlar 18 Ekim 2022 | 178 Okunma Devlet olmanın nitelikleri 11 Ekim 2022 | 190 Okunma Örtülü iç savaş mı? 04 Ekim 2022 | 249 Okunma Başarı mı, yoksa ... 27 Eylül 2022 | 93 Okunma Türkiye’nin stratejik konumundaki çelişkiler 20 Eylül 2022 | 153 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar