BM’deki 128 oyun anlamı ve anlamsızlığı

BM’deki son oylamada 128 ülkenin durumu ve karşıtlıkları trajikomik bir görüntü sergiliyor: -S. Arabistan başta olmak üzere Körfez’deki Arap ülkelerinin kral, emir ve şeyhleri ABD’nin askeri ve siyasi denetimi...

BM’deki son oylamada 128 ülkenin durumu ve karşıtlıkları trajikomik bir görüntü sergiliyor:
-S. Arabistan başta olmak üzere Körfez’deki Arap ülkelerinin kral, emir ve şeyhleri ABD’nin askeri ve siyasi denetimi altındadır. Onun sayesinde çağ dışı rejimlerini sürdürebiliyorlar. Hele S. Arabistan İran’a karşı İsrail ile yakın işbirliği halinde. Bunların, Trump’ın verdiği Kudüs kararına karşı çıkmalarının bir anlamı var mı? Arap’ın yalellisini söylüyorlar.
-Afganistan’dan Mısır’a, Kudüs dayatmasına karşı çıkmaları için önce Washington’ın denetiminden kurtulmaları gerekir. Afganistan, ABD’nin işgali altında ve oylamada ABD’ye karşı!
-Türkiye mi? 2003 ve ertesinde İncirlik sayesinde Irak bölünmüş: 2011’den beri yine İncirlik sayesinde Suriye allak bullak edilmiş. Malatya’da İran’a karşı ABD üssü kurulmuş. Ve biz bugün “haklı olarak” Trump’ın Kudüs kararına karşı, “İslam ülkelerinin başında” duruyoruz!
-Avrupa ülkeleri mi? Daha çok Trump’ın Avrupa (ve AB) politikaları yüzünden O’nu biraz cezalandırmak istiyorlar. Yoksa, ne Ortadoğu’daki insan hakları ne de İsrail-Filistin kavgası onların umurunda. İsrail’in kuruluşunu ve genişlemesini ne çabuk unuttuk.
Bugün kalkıp da “bakınız dünya emperyalizme karşı uyanıyor: İslam ülkeleri birleşiyor: Avrupa Ortadoğu’da demokrasi ve eşitlik istiyor” demek kendi kendimizi aldatmak değilse aptallığın daniskasıdır. Daha birkaç yıl önce Fransa’nın Libya’yı uçaklarıyla nasıl bombaladığını, Kaddafi’nin nasıl linç ettirildiğini, Ortadoğu bölgesine silah satmak için ABD ve Avrupa’nın nasıl yarıştığını ne çabuk unuttuk.
Filistin kavgası İsrail ve ABD tarafından özellikle sıcak tutulan bir çıban başıdır. ABD işgali altında olan Arap ülkelerinin bile ABD’ye karşı ...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sansür, demokrasi ve araçlar 18 Ekim 2022 | 178 Okunma Devlet olmanın nitelikleri 11 Ekim 2022 | 190 Okunma Örtülü iç savaş mı? 04 Ekim 2022 | 249 Okunma Başarı mı, yoksa ... 27 Eylül 2022 | 93 Okunma Türkiye’nin stratejik konumundaki çelişkiler 20 Eylül 2022 | 153 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar