Biden ve Trump’ın Türkiye için ortak yönleri

Biden ve Trump, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar kapışmasında Türkiye medyasında ve siyasi çevrelerinde herkes “farklı yönlerini”, inanılmaz ayrıntılara ve gereksiz tartışmalara girerek değerlendirdi.

Biden ve Trump, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar kapışmasında Türkiye medyasında ve siyasi çevrelerinde herkes “farklı yönlerini”, inanılmaz ayrıntılara ve gereksiz tartışmalara girerek değerlendirdi. Biden’ın mı yoksa Trump’ın mı bizim için daha yararlı olacağı konusunda (!) kılı kırk yararak zaman harcadılar.

Ben onların, bölge ve Türkiye konusunda “ortak yönlerine” değinmek istiyorum. Zaten bu ortak yönler ortaya çıkınca, “yararlar ve zararlar” da bir turnusol kâğıdı misali açığa çıkarılmış olur. Nedir bu ortak yönleri:

1- Trump da Biden da BOP’un katıksız destekçisidirler. Bölgedeki Arap ülkelerinin, İran’ın ve Türkiye’nin sınırlarının ve rejimlerinin değiştirilmesini desteklediler.

2- Arap Baharı (yani Arap felaketi) her ikisinin de savunduğu gelişmelerdi. Biden bürokratik geçmişinde, Trump son yıllardaki uygulamalarında bunu desteklediler.

3- Her ikisi de PKKYPG beraberliğine: Irak ve Suriye’de bir Kürdistan’ın bağımsız ayaklarının gelişmesine sıcak baktılar ve destek verdiler. Irak, Suriye ve Libya’nın parçalanmalarında başrolü oynadılar: 1990 sonrası düğmeye basılan süreci yürüttüler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sansür, demokrasi ve araçlar 18 Ekim 2022 | 178 Okunma Devlet olmanın nitelikleri 11 Ekim 2022 | 190 Okunma Örtülü iç savaş mı? 04 Ekim 2022 | 249 Okunma Başarı mı, yoksa ... 27 Eylül 2022 | 93 Okunma Türkiye’nin stratejik konumundaki çelişkiler 20 Eylül 2022 | 153 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar