Gergedanlaşmanın sonuçları

50’li yıllarda Beyoğlu’ndaki Franguli dükkânı soyulduğu zaman ya da Sarıyerli Sevim kaçırıldığında bir yıl sadece bu iki olay konuşulurdu. Bugün öğrenciler hocalarına, hastalar...

50’li yıllarda Beyoğlu’ndaki Franguli dükkânı soyulduğu zaman ya da Sarıyerli Sevim kaçırıldığında bir yıl sadece bu iki olay konuşulurdu. Bugün öğrenciler hocalarına, hastalar doktorlarına, erkekler karılarına, otobüs yolcuları şoföre ve diğer yolculara, sürücüler yolda birbirlerine vahşi bir biçimde hemen her gün saldırıyorlar, bir yılda 400’ün üzerinde kadın vahşice katlediliyor.
Geldiğimiz toplumsal şizofreninin nedenlerini görüp çözümler üretmezsek bu güzelim ülkeyi cehenneme çevirmiş oluruz. Herkesin aynaya bakıp kendisiyle yüzleşmesi gerekiyor, başta siyasiler olmak üzere:
-Yaratılan hukuk dışı ortamın etkileri nelerdir? Bireyler ve “grupların” kendi çıkarlarını, “kamusal otoriteden aramak yerine” şahsen ve güç kullanarak gerçekleştirme hastalığına yakalanmaları mı?
-Siyaset yapan insanların, hukuk dışı şiddet yöntemlerini kullanarak amaçlarına ulaşmak istemeleri mi?
-Günlük yaşam tarzında ve eğitimde dinciliğe dayalı bir düzeni hedef alan uygulamalarla, topluma verilen yanlış ve çağdışı mesajlar mı?
-Kadın-erkek “eşitsizliğini” öne çıkaran beyanlar ve uygulamalar mı?
-Anadolu’nun geleneksel hoşgörülü kültür, yaşam tarzı ve inanç anlayışını reddederek “demokrasi dışı, Arap ülkelerine özenen ideolojik dayatmalar” mı?
-Laikliğe ve Türkiye’yi birleştiren Atatürk devrimlerine karşı çıkarak çağdışı ve anti-demokratik düzensizliğe özenen yaklaşımlar mı?
-FETÖ’cüleri aratmayacak bir biçimde, ülkemizin kutuplaştırılmasından medet uman siyasal yaklaşımlar mı?
 
Kopya ve ‘liyakatsizlik’...
İngi...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sansür, demokrasi ve araçlar 18 Ekim 2022 | 178 Okunma Devlet olmanın nitelikleri 11 Ekim 2022 | 190 Okunma Örtülü iç savaş mı? 04 Ekim 2022 | 249 Okunma Başarı mı, yoksa ... 27 Eylül 2022 | 93 Okunma Türkiye’nin stratejik konumundaki çelişkiler 20 Eylül 2022 | 153 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar