Yüksek faiz ezberi kırılmalı

Geçen hafta FED tarafından alınan faiz artış kararı sonrasında 2018 yılında FED’in 3 faiz artışı gerçekleştirmesi bekleniyor.Bu karar sonrasında Türkiye’de de yüksek faiz artış...

Geçen hafta FED tarafından alınan faiz artış kararı sonrasında 2018 yılında FED’in 3 faiz artışı gerçekleştirmesi bekleniyor.

Bu karar sonrasında Türkiye’de de yüksek faiz artış beklentileri bazı yüksek faiz sever iktisatçılar tarafından sürekli bir biçimde gündemde tutuluyor ve bu politikanın uygulanması için algı oluşturuyorlar.

Bence bu bir ezber ve bu ezberin değişmesi gerekiyor. Çünkü yüksek faiz kararı, karar vericiler açısından her ne kadar en kolay ve risksiz politika olarak görülse de ekonomiye maliyeti açısından ağır tahribat oluşturan ve ekonomi üzerindeki etkileri uzunca bir süre hissedilen bir politikadır.

Açık söylemek gerekirse yüksek faiz kararı, ekonomiyi boğan ve başta da yıllarca bizim gibi gelişmekte olan ülkeleri sürekli krizlerle kendisine başvurulmasını reçetesini yazan IMF gibi uluslararası finansal kuruluşlar tarafından da sıkça önerilen ve miadını doldurmuş kararlardır.

MERKEZ BANKASI’NIN YENİ YOL HARİTASI

Türkiye 2012 yılında zorunlu olarak tercih edilen düşük ekonomik büyümeden çıktı ve 2017 yılında artık yüksek büyüme performansı yakaladı. Perşembe günü açıklanacak büyüme verileriyle Türkiye’nin 2017 yılında yüksek ihtimalle yüzde 7’nin üzerinde bir büyüme gerçekleştirmesi bekleniyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar