Yeni KOSGEB modeli

Türkiye’de 3,5 milyondan fazla KOBİ bulunmaktadır. Bu da tüm işletmelerin yaklaşık yüzde 99’una tekabül ediyor. Günümüzde ekonominin neredeyse tamamını kapsayan ve bu derece geniş bir yere sahip bu...

Türkiye’de 3,5 milyondan fazla KOBİ bulunmaktadır. Bu da tüm işletmelerin yaklaşık yüzde 99’una tekabül ediyor. Günümüzde ekonominin neredeyse tamamını kapsayan ve bu derece geniş bir yere sahip bu işletmelerin ekonomiye yeniden ivme kazandırması için etkin bir KOSGEB modeline ihtiyaç duyulmaktadır.

PEKİ, YENİ BİR KOSGEB MODELİ NASIL OLMALI?

Öncellikle KOBİ ekosisteminde tüm destek ve teşvikleri bir araya getirecek, düzenleyecek ve en önemlisi de koordinasyonu sağlayacak bir yapıya bugün her zamankinden daha çok ihtiyaç bulunmaktadır.

Çünkü KOBİ’lere yönelik aynı destek ve teşviklerin farklı kurum ve kuruluşlarca verildiği bir yapı kaynak israfını ve etkin olmayan bir teşvik sistemini beraberinde getiriyor. Bu da hem dağınık yapıyı düzenleyecek hem de KOBİ desteklerinde bütünlüğü sağlayacak güçlendirilmiş yeni bir kurum ihtiyacını ortaya çıkarıyor.

Bu ihtiyacı karşılamak için yeni baştan bir kurum inşa etmeye gerek yok. Çözüm basit. KOBİ’ler için verilecek tüm destek ve teşvikler güçlendirilmiş yeni KOSGEB tarafından yapılmalı.

Dünyada ülke ekonomilerini daha üst gelir grubuna çıkarmak için KOSGEB gibi benzeri kurumların daha da güçlendiği görülmektedir. Mesela, Güney Kore’de KOBİ’lerden sorumlu kuruluş müsteşarlık iken bugün bakanlığa dönüştürülmüş. Bakanlığın ismi de KOBİ ve Startups Bakanlığı olarak belirlenmiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar