Üretimde yerlileştirme neden gerekli?

Son dönemlerde sanayi üretiminde yerlileştirme sıklıkla dile getirilmekte. Sanayi üretiminde yerlileştirme özellikle de ekonomi büyürken artan dış açığın “ekonomik büyümede zorunlu...

Son dönemlerde sanayi üretiminde yerlileştirme sıklıkla dile getirilmekte. Sanayi üretiminde yerlileştirme özellikle de ekonomi büyürken artan dış açığın “ekonomik büyümede zorunlu fedakârlık olmaması” açısından çok önemli.

Üretimin yerlileştirmesi ithal ikamesi değildir. Yerlileştirme ile Türkiye daha önce ithal ettiği ürünleri üretmeye başlarken yerli olarak ürettiği malların da ihracatını yapacak.

NEDEN YERLİLEŞTİRME?

İhracat içindeki yüzde 93.7’lik payı ile ekonomik büyümenin en önemli belirleyicilerinden olan imalat sanayinin yerlileşmesi hem GSYH ‘de artışa hem de Türkiye’nin orta gelir grubundan yüksek gelirli ekonomiler grubuna geçmesi için önemli bir fırsat olacaktır.

Türkiye son yıllarda orta düşük gelir teknoloji grubundan orta yüksek teknoloji grubuna geçti. Dolayısıyla bu aşamada yüksek teknoloji üreten ülkeler grubuna geçmesi için yerlileştirme önemli bir adım olacak.

Öte yandan Türkiye teknolojide orta yüksek teknoloji grubuna ait iken, kişi başı gelirde de orta gelirli ekonomiler grubunda yer almakta. Bu nedenle, yeni dönemde yerlileştirme ve resmi olarak adlandırılmayan Sanayi 4.0 ya da Dijital Atılım Dönemi Türkiye’nin yüksek teknoloji grubuna geçişini ya da yüzde 4 seviyesinde olan yüksek teknolojik ürünlerin ihracat içindeki payının artırılması için tek çıkar yol olacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 155 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar