Türkiye’nin enerji ile imtihanı

Dün, TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi) konferansları kapsamında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’ne misafir olduk. Konumuz “Türkiye’nin Enerji ile İmtihanı” idi...

Enerji ile imtihan diyoruz. Çünkü malum enerji konusu Türkiye ekonomisinin yaşadığı sıkıntıların belki de en önemli sebebi. Türkiye’nin son 15 yılda enerji için ödediği faturanın miktarı yaklaşık 55 milyar dolar. Bu fatura 182 ülke içinde hemen hemen 100 ülkenin GSYH’sinden daha fazla. Örneğin Azerbaycan, Türkmenistan ve Sırbistan’ın GSYH’sinden daha yüksek.

Her yıl enerji için zorunlu ödenen bu önemli kaynak başka alanlarda kullanılsaydı birçok eksiklik azalacak ve yapısal alanlarda var olan sorunlar belki de kökten çözülecekti.

Enerji faturasını azaltmak için başta ekonomik büyümeden feragat edilmesi ardından kişi başı gelir grubunun değişmesi gibi zorluklarla karşı karşıya kalınıyor. Dolayısıyla enerji faturasının maliyeti, ekonomi için ciddi bir tehdit haline dönüşmüş oluyor.

Türkiye, enerji ile imtihanında farklı kaynaklar kullanarak bu imtihandan başarılı çıkma çabasında. Ama görünen o ki enerji alanındaki aktörler arasında yaşanan gerginlikler ve yeni enerji denklemi oluşturma çabalarıi imtihanı daha da zorlayıcı hale getiriyor.

ENERJİNİN FARKLI BOYUTLARI

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar