Türkiye’de İslami finansın geleceği

Tüm dünyada İslami finans piyasası, helal sektörlere başta turizm, gıda, tekstil, altyapı ve sukuk gibi alternatif finansal araçlara yapılan güçlü yatırımlar ile büyümeye devam ediyor. Bu durum üzerinde...

Tüm dünyada İslami finans piyasası, helal sektörlere başta turizm, gıda, tekstil, altyapı ve sukuk gibi alternatif finansal araçlara yapılan güçlü yatırımlar ile büyümeye devam ediyor. Bu durum üzerinde bankacılık ve finans sektörlerinde teknolojinin gelmiş olduğu noktanın da büyük payı var.

Sektörün finansal boyutu (bankacılık, sermaye piyasası ve tekafül-İslami sigorta) 2 trilyon ABD Doları'nı geçmiş durumda. Bunun yanında sektörün yıllık %8’lik bir büyüme potansiyeli olduğu öngörülüyor.

Dolayısıyla İslami sektörlerdeki büyük büyüme potansiyeli yeni yatırımları da bu alana yönlendiriyor.

İSLAMİ FİNANS HAK ETTİĞİ YERDE Mİ?

Böyle hızlı büyüyen bir sektörde, İslami finansın doğal mirasçısı olan Türkiye’nin hak ettiği payı aldığını söylemek mümkün değil. Her ne kadar tarihi bir tecrübeye sahip olsa da modern anlamda faizsiz finans kurumlarının aktif hale gelmesi Türkiye’de ancak 1985 yılında gerçekleşti.

Özel finans kurumu (ÖFK) olarak adlandırılan bu kurumlar 2005 yılında “Katılım Bankası” olarak isimlendirilene kadar küresel finans sisteminde etkin olma konusunda oldukça zorluklar yaşadılar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 155 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar