Türkiye tasarruf yapmak zorunda

Tasarrufların artırılması için, güçlü bir tasarruf sistemi olmalı ve bu sistem herkese hitap edecek finansal araçlara sahip olmalı. Gerçekleşen tasarrufların ekonomide kalması yani ülkeden çıkmaması için ekonomide politikalara güven olması gerekiyor.

Türkiye’nin en temel sorunu tasarruf eksikliğidir. 2019 yılında Türkiye’de tasarrufların GSYH içindeki payı yüzde 26 olarak gerçekleşmiştir. Bunun da hepsi özel kesim tarafından gelmektedir. Yani kamu kesimi, toplam tasarrufa katkı yapmadığı gibi bazı yıllarda kamudan gelen tasarruflar negatif olduğu için toplam tasarrufları azalttığı görülüyor.

Mesela, 2020 yılında kamu kesimi tarafından negatif tasarruf öngörülmektedir.

DÜŞÜK TASARRUF EKONOMİ İÇİN BİR TEHDİTTİR

Tasarruf eksikliği ekonomide kırılmalara, ekonominin çok kolayca şoklara maruz kalmasına, yatırımların düşük olmasına, dış borcun artmasına ve en önemlisi de düşük ekonomik büyümenin gerçekleşmesine neden olmaktadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar