Türkiye nükleer enerjiye kavuşuyor

1950’li yılların sonlarından beri nükleer enerjiye sahip olmak için çaba gösteren Türkiye gerek siyasi ve ekonomik gerekse başka nedenlerden dolayı bir türlü bu amacına ulaşamamıştı.Salı...

1950’li yılların sonlarından beri nükleer enerjiye sahip olmak için çaba gösteren Türkiye gerek siyasi ve ekonomik gerekse başka nedenlerden dolayı bir türlü bu amacına ulaşamamıştı.

Salı günü Akkuyu nükleer santralinin temel atma töreni ile Türkiye ilk nükleer santraline kavuşmuş oldu. Akkuyu nükleer santrali ile Türkiye artık nükleer enerji liginde yer alan ülkeler arasına girmiş oldu.

NÜKLEER ENERJİ NEDEN GEREKLİ?

Türkiye hem yıllarca ödediği enerji ithalatını azaltmak yani enerjide dışa bağımlılığının azaltmak hem de enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için nükleer enerji önemli bir alternatif olarak öne çıkıyor.

İlk nükleer santral olan Akkuyu nükleer santrali ile Türkiye elektrik enerjisi kurulu gücüne 4800 Megavat ilave edilmiş olacak. Bu da yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretimiyle İstanbul’un enerji ihtiyacını tek başına karşılayabilecek olması elektrik üretimine katkısının ne derece büyük olduğunu gösteriyor.

Nükleer enerji hem mevsimden ve iklim şartlarından bağımsız olarak sürekli çalışma özelliğine sahip olması nedeniyle kesintisiz olması hem de diğer enerji kaynaklarından kömür, doğal gaz veya petrole göre çok daha az miktarda karbondioksit salınımı gerçekleştirmesi açısından çevre duyarlı yani daha temiz bir enerji.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar