Türkiye Arjantin değildir

Politik ekonomi gündeminin hızla değiştiği bir dönemden geçiyoruz. Gelişmiş ülkelerin para politikalarında sıkılaşma patikasına girmesi gelişmekte olan ülke ekonomilerine baskı oluştururken...

Politik ekonomi gündeminin hızla değiştiği bir dönemden geçiyoruz. Gelişmiş ülkelerin para politikalarında sıkılaşma patikasına girmesi gelişmekte olan ülke ekonomilerine baskı oluştururken, gelişmekte olan ülkelerde fon çıkışına sebep oluyor.

Tüm bu yoğun gündem arasında özellikle Türkiye ve Arjantin’de yaşanan gelişmeler sonrasında artan enflasyon ve yerel para birimlerinin dolar karşısında değer kaybetmesi ve fon azalışı öne çıkan hususlar oldu.

Arjantin ve Türkiye’nin aynı süreçte gündemde olmasının dışında elbette bazı ortak noktaları bulunmakta. Öncelikle iki ülke de G20 ülkesi ve gelişmekte olan ülke olarak nitelendirilebilmekte.

İki ülkenin ekonomik büyüklüklerini yani GSYH’leri karşılaştırıldığında Türkiye 18. sırada yer alırken Arjantin 21. sırada yer almaktadır. Satın alma gücü paritesine baktığımızda ise aradaki fark biraz daha açılmakta; Türkiye 13. büyük ekonomi olurken Arjantin ise 28. sıraya düşmektedir.

PEKİ FARKLILIKLARI NELER?

Doların küresel olarak değer kazanması iki ülke ekonomilerini olumsuz etkilediği bir gerçek. Yüksek cari açık ve dolarizasyon diğer ortak özelliklerinden.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 155 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar