Ticaret ve enerji savaşları gölgesinde dünya ekonomisi

Ekonomide güç dengesi yeniden belirleniyor. Güç dengesinin değişim sürecine girdiği bu dönemde mevcut ekonomik düzenin kurucularının, değişimin kendi aleyhlerine dönme ihtimaline karşı bu durumu kendi...

Ekonomide güç dengesi yeniden belirleniyor. Güç dengesinin değişim sürecine girdiği bu dönemde mevcut ekonomik düzenin kurucularının, değişimin kendi aleyhlerine dönme ihtimaline karşı bu durumu kendi lehlerine değiştirmek için yeni hamleler peşinde olduğunu görüyoruz.

Bu değişimin öne çıkan alanları ise ticaret savaşları ve enerji savaşları.

ENERJİDE HAKİMİYET

Enerji savaşları, fosil kaynakların en önemlisi olan petrol üzerinden gerçekleştirilmekte olup, dünyada bu rezervlere en fazla sahip olan ülkelere karşı sürdürülüyor. Bu savaş Ortadoğu’da İran, Latin Amerika’da ise Venezuela üzerinden tüm şiddetiyle sürdürülmeye devam ediliyor.

İşin ilginç tarafı eskiden belli kurallar ve gerekçeler varken şimdi kuralın ve gerekçelerin olmadığı bir dönemde bunlar yaşanıyor.

Enerjide petrolden sonra en önemli kaynak olan doğalgazda aktör olmak bu dönemde ülkelere stratejik bir konum sağlamaktadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar