Ticaret savaşlarının seyri

Dünyanın en büyük ekonomisi olma özelliğine sahip ve küresel ticaretin en önemli aktörlerinden biri olan ABD, Mart ayında aldığı ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 ek...

Dünyanın en büyük ekonomisi olma özelliğine sahip ve küresel ticaretin en önemli aktörlerinden biri olan ABD, Mart ayında aldığı ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 ek gümrük vergisi getirme kararı ile hem kendi ticaret ortaklarını hem de uluslararası ekonomi dinamiklerini harekete geçirmişti.

ABD ithalatında en büyük pazar payına sahip olan Çin’in bu karar karşısında suskun kalmayarak ABD menşeli 128 ürüne yüzde 15 ila yüzde 25 tarife uygulayacağını açıklaması ise” ticaret savaşları” söylemini küresel ekonominin gündemine bomba gibi düşüren kritik bir hamleydi.

Aslında iki ülkenin de birbirlerine karşı art arda geliştirdiği bu hamlelerin Mayıs ayında yapılan müzakereler sonucunda durduğu sanılıyordu. Ancak en son hafta başında ABD’nin Çin’den ithal edilen 50 milyar dolar değerindeki bin 100 ürüne ek vergi uygulayacağını açıklamasından anlaşılan o ki ABD bu savaşta hiç de uzlaşma taraftarı değil.

SERBEST TİCARETTEN KORUMACILIĞA…

ABD’nin küresel ticaret pazarında sahip olduğu geniş pay, aldığı kararların ve izlediği politikaların dünya ekonomisinde ne büyüklükte bir etki alanına sahip olduğunun göstergesidir.

ABD bugün, birlikte yapılan iş alanlarının genişletilerek çıkarların ortak hale getirilmesindeki en büyük aracı olan serbest ticaret anlayışını bir silah olarak kullanıyor ve küresel ticaret anlayışını değiştirmeye çalışıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar