Ticaret savaşları yeni bir ekonomik durgunluğun öncüsü mü?

ABD-Çin arasında başlayan ticaret savaşları, ilk dönemlerde ABD açısından korumacı politikalar nedeniyle olumlu olarak yansısa da aradan geçen 1.5 yıllık dönemde bu savaşın hem savaşın...

ABD-Çin arasında başlayan ticaret savaşları, ilk dönemlerde ABD açısından korumacı politikalar nedeniyle olumlu olarak yansısa da aradan geçen 1.5 yıllık dönemde bu savaşın hem savaşın tarafları olan ülkeler hem de bu ülkelerin dünya ekonomisindeki payı nedeniyle küresel ticaret üzerindeki olumsuz yansımaları tartışılmaya başlandı.

Özellikle küresel büyüme ve ticarette aşağı yönlü düzeltmeler artık uluslararası kurum ve kuruluşların raporlarında da açık bir şekilde dile getirilmektedir. ABD ve Çin arasında 2018 yılı ilk çeyreğinde fitili ateşlenen ticaret savaşlarının son dönemde kur savaşlarını da içine alarak derinleşmesi küresel büyüme için bir tehdit haline geldi.

Tehdit diyoruz çünkü günümüzde üretim değer zincirine baktığımızda çoğu teknoloji ve sanayi ürününün tek ürün bazında bile tek bir ülke tarafından üretilmediğini görüyoruz. Yani bir ürünü oluşturan parçalardan neredeyse her biri, farklı bir ülke tarafından üretiliyor ve nihai ürün açısından aslında bir girdi halini alıyor.

Dolayısıyla bir hammaddeye yönelik uygulanacak dış ticaret kısıtlamaları o hammaddenin kullanıldığı ürünlerde katma değeri bulunan pek çok ülkeyi de beraberinde etkiliyor. Aslında böylelikle ticaret savaşlarının üretim ve ticaret üzerinde domino etkisi ortaya çıkmış oluyor.

OECD tarafından açıklanan raporda ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret savaşının derinleşmesi, korumacı ekonomik tedbirlerde artış ve 1990’lı yılların gümrük tarifelerine tekrar dönülmesi durumunda dünya ekonomisinin hem üretim hem de ticaret açısından hasar göreceği ve dünya ekonomisindeki bu olumsuz gidişat nedeniyle yaşam standartlarının büyük oranlarda düşeceği tahmin edilmektedir.

MERKEZ BANKALARI YİNE DEVREDE OLACAK MI?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 155 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar