Tarım ve enflasyon

Gıda fiyatlarındaki artış ve dalgalanmalar enflasyonu tetikleyen en önemli etken. Yaz ayları gıda fiyatlarının düşük olduğu dönem olurken kış ayları, gıda fiyatlarının artışı...

Gıda fiyatlarındaki artış ve dalgalanmalar enflasyonu tetikleyen en önemli etken. Yaz ayları gıda fiyatlarının düşük olduğu dönem olurken kış ayları, gıda fiyatlarının artışı için en riskli dönem oluyor.

Tarımsal ürünlerin arzında ve talebindeki dalgalanmalar enflasyon için ne kadar önemliyse, tarımsal ürünlerin tüketiciye ulaştırılmasındaki sorunlar ve üretim için kullanılan girdi maliyetlerinin artışı da bir o kadar önemlidir.

Gıda fiyatlarındaki artışın ardından toplumun büyük kesimlerinde meydana gelebilecek refah kaybı ve ortaya çıkabilecek siyasi maliyetler hesaba katılarak tarım alanında hayata geçirilecek adımların hem gıda arz güvenliği hem de gıda fiyatlarındaki düşüş için en önemli yapısal reform olarak görüldüğü tartışma götürmez.

Çünkü enflasyon içerisinde büyük paya sahip olan gıda fiyatlarında düşüş yaşanması, enflasyonun daha düşük kalmasına neden olacaktır. Düşük enflasyon tüketici için olduğu kadar üretici girdi maliyetlerinin de düşük kalmasına katkı yapacaktır. Zincirleme etkisiyle düşük enflasyon sayesinde sağlanacak fiyat istikrarı, faizlerde, kurlarda ve birçok makro göstergede iyileşmeye katkı sağlayacaktır.

Zaten en büyük sorunumuz da enflasyon- faiz- kur zincirinin hızlı çalışması değil mi?

Geçen yıl Türkiye’de belli tarımsal ürünlerin fiyatlarında meydana gelen dalgalanmaların sebep olduğu fiyat artışı, bu fiyat artışlarının oluşturduğu olumsuz algı ve bu artışların aynı zamanda siyasi tartışmaların da en kritik konusu olması nedeniyle bu alanda atılacak adımlar ve alınacak önlemler daha elzem hale gelmiş durumda.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar