Sosyal politikalarda yeni vizyon arayışı

Türkiye sosyal politikalar alanında ciddi adımlar attı. Bir taraftan sosyal yardımlarda mükerrerliği azaltma, hak sahipliliğinde objektif kurallara bağlama ve sosyal yardımları kurumsal hale getirme gibi konularda önemli altyapı...

Türkiye sosyal politikalar alanında ciddi adımlar attı. Bir taraftan sosyal yardımlarda mükerrerliği azaltma, hak sahipliliğinde objektif kurallara bağlama ve sosyal yardımları kurumsal hale getirme gibi konularda önemli altyapı çalışmaları yapılırken diğer yandan sosyal yardımlara ihtiyacı olan, dezavantajlı kişilere ulaşma konusunda geniş bir kapsayıcılık politikası izlendi.

2002 yılında 1,3 milyar lira olan sosyal yardım miktarı 2018’de 43 milyar liraya ulaşırken 4 olan sosyal yardım programı sayısı bugün itibariyle 43’ü buldu. Sosyal yardım miktarı artarken kapsanan dezavantajlı kesimlerin sayısında da artış yaşanmıştır.

Dağıtılan sosyal yardımların yüzde 78’inin engelli, yaşlı, hasta ve bakım ihtiyacı olan yani dezavantajı olan kişilere verilmiş olması, sosyal yardımlarda kapsayıcılığa ne kadar önem verildiğinin göstergesi.

Artan sosyal yardım miktarı ve bu yardımların kapsayıcılığı sayesinde doğal olarak yoksulluk göstergelerinde ve insani gelişme endeksinde iyileşme sağlandı. Bununla birlikte Türkiye, artan sosyal yardımlar sayesinde insani gelişme açığını en fazla azaltan ülkelerden biri oldu.

Bu göstergeler, dağıtılan sosyal yardımların amacına ulaştığını açık bir şekilde ortaya koyuyor.

DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM İHTİYACI

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar