S-400 ve ekonomi

Türkiye son dönemlerde S-400’ler konusunda yaşadığı tartışmaları, tepkileri, gerginlikleri geride bırakarak ve güvenliğini önceleyerek S-400 savunma sistemini Rusya’dan aldı ve teslimatı devam ediyor.

Şimdi gelinen noktada ise şunu sormak gerekiyor: Türkiye’ye teslimatı başlayan S-400 hava savunma sistemi ve bu satın alma kararının ekonomiye ne gibi etkisi olur? Yani ABD’nin karşı çıktığı bu satın alma ile oluşacak olası gerginliğin ekonomik ve siyasi maliyeti ne olur?

S-400 SİSTEMİ SATIN ALMAK

S-400 hava savunma sisteminin satın alınmasıyla savunma anlamında Türkiye, tartışmasız bir üstünlük kazanmış olacak.

Türkiye’nin bu tercihi öncelikle ekonomik maliyeti bir kenara bırakıldığında kendi güvenliğinin sağlanması açısından son derece stratejik bir adım. Türkiye, S-400 savunma sisteminin satın alınması tercihi ile bir yandan güvenlik kalkanı oluştururken diğer yandan da ekonomik açıdan kendisine uygun satın almayı gerçekleştirmiş oldu.

Ayrıca Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları konusunda bölgede yükselen tansiyon, Türkiye’nin güvenlik tedbirlerini artıracakyeni savunma sistemine olan ihtiyacını da elzem bir hale getirmiştir. Çünkü, Doğu Akdeniz’de var olan rezervlerde sahiplilik meselesi, Türkiye’nin hem enerji arz güvenliğini sağlaması hem de enerjide dışa bağımlılığını sona erdirmesi açısından hayati derecede önem taşıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar