Politika faizi ve kredi faizi tartışmaları

Merkez Bankası’nın son 4 ayda gerçekleştirdiği 3 toplantıda faizleri toplam 10 puan indirmesi ile yüzde 24 olan politika faiz oranı yüzde 14 seviyesine gerilemiş ve söz konusu indirimlerin, işletmelerin ve vatandaşların...

Merkez Bankası’nın son 4 ayda gerçekleştirdiği 3 toplantıda faizleri toplam 10 puan indirmesi ile yüzde 24 olan politika faiz oranı yüzde 14 seviyesine gerilemiş ve söz konusu indirimlerin, işletmelerin ve vatandaşların kullanacağı kredi faiz oranlarını ne kadar etkileyeceği merak konusu haline geldi.

Çünkü yüksek faiz beklentisinin kırılması ve faizlerin ekonomik güven üzerinde yapacağı olası olumsuz etkilerin azaltılması için bankaların Merkez Bankası’nın faiz indirimi ile aynı yönde kredi faiz indirimine gideceğine dair yüksek bir beklenti mevcut.

FAİZ İNDİRİMİ, KREDİ FAİZLERİNİ DAHA DA DÜŞÜRÜR MÜ?

Merkez Bankası’nın faizleri düşürmesi, birden fazla kesimi etkilediği gibi birçok makroekonomik göstergenin de yeniden belirlenmesine neden oluyor. Nasıl geçen yıl kurlardaki artışla beraber faiz ve enflasyonda ani hareketlenmeler ve beraberinde şok artışlar olduysa, son dönemlerdeki faiz indirimlerinin ardından da makroekonomik göstergelerin, faizlerde devam eden düşüş trendine paralel bir seyir izlemesi öngörülmektedir.

Yani Merkez Bankası faizleri düşürüyorsa, bunun vatandaşa ve işletmelere de aynı yönde yansıması gerektiğine dair büyük bir beklenti oldu.

Bu nedenle yatırım yapmak isteyen, ev almak isteyen, araba almak isteyen kısacası kredi kullanmak isteyen herkesin belli başlı sorduğu sorular şunlar: Merkez Bankası’nın faiz indirimi sonrasında kredi faizleri daha düşer mi? Merkez Bankası’nın faiz indirimi ile kamu bankaları ve özellikle de özel bankalar faiz indirimine uyarlar mı?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar