Petrol, İran ve Venezuela

Bugün, ABD tarafından Türkiye dahil 8 ülkeye İran’dan petrol ithalatı için verilen 6 aylık geçici muafiyetin son günü. Dünyanın en fazla petrol rezervlerine sahip 4.ülkesi olan İran artık petrol...

Bugün, ABD tarafından Türkiye dahil 8 ülkeye İran’dan petrol ithalatı için verilen 6 aylık geçici muafiyetin son günü. Dünyanın en fazla petrol rezervlerine sahip 4.ülkesi olan İran artık petrol ihracatı yapamayacak. İran, ekonomisinin belkemiği olan petrol gelirlerinden mahrum kalacak.

Diğer yandan dünyanın en büyük rezervlerine sahip olan ve dünyada 1. sırada yer alan Venezuela, son aylarda başta ABD olmak üzere batılı ülkeler tarafından desteklenen bir darbe girişimi ile kuşatılmış durumda. Dünyada en yüksek petrol rezervlerine sahip olan Venezuela bir yandan uygulanan yaptırımlar diğer yandan içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik istikrarsızlık nedeniyle petrol gelirlerinden mahrum kalmaya devam ediyor.

Yani dünyada petrol rezervlerine sahip ülkeler arasında ilk 4 içerisinde yer alan İran ve Venezuela, dünya petrol piyasalarından adeta siliniyor. Bu ülkeler dünya enerji piyasalarından zoraki çıkartılıyor. Bu ülkelerin mevcut siyasi yapıları ve politikalarıyla söz konusu enerji denkleminde yer alamayacakları da ABD tarafından kendilerine açıkça ifade edilmekte.

YENİ PETROL DENKLEMİ

İran ve Venezuela’nın devre dışı kalması ile dünya piyasalarında daha da görünür olan ülkeler ABD’nin de adres gösterdiği Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri oluyor.

Hatta İran’ın bugün devre dışı kalmasıyla uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarında oluşacak şokları bertaraf etmek ve tepkileri azaltmak için ABD bu ülkelerle müzakere yaparak petrol ihtiyacı olan ülkelere de adres gösteriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar