Petrol fiyatları ne olacak?

Suudi Arabistan’ın petrol üretim tesislerine gerçekleştirilen saldırı sonrasında petrol fiyatlarında son yılların en yüksek artışının görülmesi, dünya piyasalarını tedirgin etti. Yüzde...

Suudi Arabistan’ın petrol üretim tesislerine gerçekleştirilen saldırı sonrasında petrol fiyatlarında son yılların en yüksek artışının görülmesi, dünya piyasalarını tedirgin etti. Yüzde 20 oranında gerçekleşen bu artış, Irak’ın Kuveyt’i işgal ettiği 1990 Ağustos’undan bu yana en büyük artış olarak kaydedildi.

Biliyoruz ki petrol, üretim için en önemli girdilerden biri. Özellikle de ekonomik büyümeye ihtiyacı olan, daha yüksek GSYH’ye ulaşmak isteyen gelişmekte olan ülkelerin yüksek petrol talebi olması nedeniyle ham petrolün varil fiyatının yükselmesi bu ülkeler için önemli bir maliyet unsurunu da beraberinde getiriyor.

Burada sorulması gereken temel sorular ise şunlar: Drone saldırısı sonrası küresel piyasalarda petrol fiyatları artar mı? Artan jeopolitik riskler, petrol fiyatlarına nasıl bir etkisi olur?

PETROL FİYATLARI ARTAR MI?

Suudi Arabistan, dünyada petrol rezervlerine sahip ülkeler arasında Venezuela’dan sonra 2. sırada, petrol üretiminde ise ABD’den sonra 2. sırada gelmektedir.

Suudi Arabistan dünya petrol piyasasında yüzde 12 gibi bir paya sahipken, drone saldırısı sonrasında petrol arzında yüzde 5 civarında bir azalma meydana geldi. Petrol fiyatları, saldırı sonrasında meydana gelen kısa şokun hemen ardından artarken, dünya petrol arzında sıkıntı yaşanmayacağı beklentisi, fiyat artış trendinin düşmesine neden oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 155 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar