Nobel Ekonomi Ödülü yoksullukla mücadeleye verildi

Bu yıl Nobel Ekonomi Ödülü, yoksulluk ile ilgili çalışan akademisyenlerden Esther Duflo, Abhijit Banerjee ve Michael Kreme’e verildi. Bu üç iktisatçının ortak özelliği ise yoksullukla mücadele konusundaki...

Bu yıl Nobel Ekonomi Ödülü, yoksulluk ile ilgili çalışan akademisyenlerden Esther Duflo, Abhijit Banerjee ve Michael Kreme’e verildi. Bu üç iktisatçının ortak özelliği ise yoksullukla mücadele konusundaki yaptıkları önemli çalışmalar oluşturuyor.

Ayrıca, kalkınma ekonomisinin bir deneysel alana dönüşmesinde, Nobel kazanan bu üç iktisatçının önemli katkılar yaptığını da vurgulamakta fayda var.

PEKİ KİM BU NOBEL ÖDÜLLÜ İKTİSATÇILAR?

Paris doğumlu olan Esther Duflo, halen Massachusetts Teknoloji Üniversitesi’nde (MIT) çalışıyor ve yoksulluğu azaltma ve kalkınma ekonomisi konularında çalışmalarına devam ediyor. Duflo, 1969 yılından beri verilen Nobel ekonomi ödülünü kazanan ikinci kadın bilim insanı olarak Nobel tarihine geçti. İlk Nobel kazanan kadın ise 2009 yılında, Nobel ekonomi ödülünü kazanan Elinor Ostrom olmuştu.

Nobel ekonomi ödülünü paylaşan diğer bir iktisatçı, Hindistan’ın Mumbai kentinde doğan Abhijit Banerjee. Banerjee de yine ABD’de MIT’de ekonomi hocası olarak görev yapmakta. Esther Duflo ve Abhijit Banerjee’nin ortak özelliği ise karı koca olmaları.

Diğer Nobel ödüllü iktisatçı Michael Kremer ise ABD doğumlu ve halen Harvard Üniversitesi’nde yoksulluk ve gelişmekte olan ülke ekonomileri üzerine çalışmalar yapmakta.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar