Mesleki ve teknik eğitimde yeni model geliyor

Mesleki ve teknik eğitim konusu, Türkiye’nin uzun süredir üzerinde konuştuğu ve halen çözemediği ana meselelerden birisidir. Mesleki ve teknik eğitim denilince genelde ara eleman ya da aranan elemen sorunu öne...

Mesleki ve teknik eğitim konusu, Türkiye’nin uzun süredir üzerinde konuştuğu ve halen çözemediği ana meselelerden birisidir. Mesleki ve teknik eğitim denilince genelde ara eleman ya da aranan elemen sorunu öne çıkıyor.

İşte Milli Eğitim Bakanlığı da bu noktada, “Son yıllarda en çok konuşulan ve bir türlü cevabını bulamadığımız sanayi için ara eleman ihtiyacı nasıl karşılanacak? Üniversite-sanayi işbirliği nasıl kurulacak? Nitelikli işgücünü kim yetiştirecek? Eğitim-istihdam işbirliği nasıl gerçekleşecek?” gibi soruların cevabı olan mesleki ve teknik eğitimde yeni bir yol haritasını ve uygulamalarını hayata geçiriyor.

YENİ MODELDE NELER VAR?

Milli Eğitim Bakanlığı “ Meslekî ve Teknik Eğitimde Güçlü Yarınlar İçin 2023 Vizyonu” ile belirlenen eylemler kapsamında mesleki ve teknik eğitimde yeni modellerden belki de en önemlisini hayata geçiyor.

Bu kapsamda İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) arasında imzalanan protokol ile mesleki ve teknik eğitimde Ar-Ge ve inovasyona dayalı ve üniversiteler ile kurumlar arasındaki ilk iş birliği örneği olması nedeniyle reform niteliğinde bir değişim başlıyor.

Öyle bir değişim ki, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Müdürü’nün üniversitenin öğretim üyeleri arasından seçilecek olması ve yabancı dil eğitimini üniversitenin yabancı diller okulu tarafından verilecek olması, mesleki ve teknik eğitimde ilk olacak uygulamalardan.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar