Merkez Bankası’nın faiz kararı

Yüksek faiz ekonomik büyüme dinamiğini olumsuz etkileyebilir. Çünkü yüksek faiz ve olası faiz artış beklentisi hane halkı harcamalarını azaltacağı gibi, yatırım harcamalarının düşmesine, dolayısıyla ekonomideki çarkların yavaşlamasına da neden olma ihtimali vardır.

Merkez Bankası Kasım ayında yani yeni başkan Naci Ağbal başkanlığında gerçekleşen ilk toplantısında 475 baz puan artışı ile politika faizini yüzde 15’e yükseltmişti. Artış trendinde olan enflasyon beklentilerinin kırılması, döviz hareketliliğinin ve piyasalardaki belirsizliğin azaltılması için finans piyasaları tarafından olumlu karşılanmıştı.

Ayrıca, artan faizler ile birlikte, Merkez Bankası’nın yeni yönetiminin piyasalar ile uyumlu olduğu, bankanın piyasalar ile iletişim halinde olduğu ve Merkez Bankası’nın para politikası sürecini sadeleşme ve şeffaflık ile süreci yöneteceği konusunda bir mesaj verilmişti.

Bu nedenle, Merkez Bankası’nın yeni yönetimin ikinci toplantısı ve 2020 yılı son toplantısı olan bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alınacak karar, piyasalar, enflasyon, ekonomik büyüme, döviz kurları yani birçok makro ekonomik gösterge açısından önemli.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar