Merkez Bankası’nın faiz kararı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu dün faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası son dönemlerde kullandığı Geç Likidite Penceresi Faiz Oranı’nı yüzde 12.75’den 13.50’ye...

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu dün faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası son dönemlerde kullandığı Geç Likidite Penceresi Faiz Oranı’nı yüzde 12.75’den 13.50’ye yükseltti.

Merkez Bankası’nın aldığı bu kararın arkasındaki motivasyon ise kur hareketliliğini azaltmak ve kur artışının neden olduğu yüksek fiyatlamaların önüne geçmektir. Merkez Bankası’nın bu kararla özellikle son dönemlerde kurlardaki hareketliliğin fiyatlar üzerindeki etkisini azaltmayı, dolayısıyla fiyat istikrarını öncelediğini söyleyebiliriz.

Para Politikası Kurulu Karar Metni’nde de faiz artırımının nedeni açık bir şekilde şöyle ifade edilmektedir.

“Enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. İthalat fiyatlarındaki yükseliş söz konusu riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla ölçülü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.” Bu ifadelerden anlaşıldığı üzere, kur- fiyat geçişkenliğinin üzerine ciddiyetle gidildiğini görüyoruz.

FAİZ - KUR – BÜYÜME DENGESİ

Geçmiş dönemlerde de Merkez Bankası özellikle kurlarda artış olduğunda faiz artışlarına başvururdu. Çünkü kur artışının çaresi faiz olarak görülüyordu. Bu politika aracı Merkez Bankası için belki en az maliyetli olarak görülebilir ama ekonomi için özellikle de büyüme için yüksek maliyet getirmektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar