Küresel sistemde değişim zorunlu

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun bu yıl yapılan toplantılarında dikkatlerden kaçmayacak bir nokta vardı. Küresel sistemde ihtilaf noktalarının artması ve mevcut kurumların yetersiz kalmaları söz konusu kurum ve...

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun bu yıl yapılan toplantılarında dikkatlerden kaçmayacak bir nokta vardı. Küresel sistemde ihtilaf noktalarının artması ve mevcut kurumların yetersiz kalmaları söz konusu kurum ve kuruluşlarda değişimi artık zorunlu hale getirmiştir.

Hatta son dönemlerde ABD tarafından başlatılan ticaret savaşları, birçok konuda mevcut uluslararası kurum ve kuruluşların yetersiz kalmaları ve dolayısıyla bu kurumların kredibilitesinin azalması bu değişim talebini daha da hızlandırmaktadır.

NEDEN DEĞİŞİM?

Küresel sistemin bugün geldiği noktada görünen o ki Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) artık işlevini ve dünyadaki kredibilitesini yitirmiş durumdadır. ABD’nin ticaret kurallarını hiçe sayarak ülkelere kendi isteğine göre yaptırım uygulaması ve yeni bir ticaret savaşı başlatması bu kuruluşların küresel ekonomide dengeleri sağlama noktasında etkin olmadığını göstermektedir.

ABD’nin dolar sayesinde elde ettiği ekonomik ve siyasi gücü kendi amaçları için kullanması ve doları bir tehdit unsuru haline getirmesi, ABD’yi merkeze alan ekonomik sistemin değişimini zorunlu hale getiriyor.

Dünya ekonomisinin kaderinin tek bir ülkenin para birimine bağlı olması ülke ekonomilerinin geleceği adına riskler taşımaktadır. Burada en büyük risk ise dünya ekonomisinde para politikalarının FED’in para politikasına bağlı hale gelmiş olmasıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar